izpis_h1_title_alt

Spektrofotometrično določanje vitaminov v prehranskih dopolnilih
ID Ahlin, Taja (Avtor), ID Prosen, Helena (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,65 MB)
MD5: 011C3CABB820493F5A0AD3C8C36211AA

Izvleček
Za določitev vitaminov C, B2 in B6 v prehranskih dopolnilih sem uporabila spektrofotometrično metodo. Pri vseh vitaminih je določevanje temeljilo na obarvanju ali pa spremembi obarvanja vzorca zaradi kemijske reakcije ali pa naravnega obarvanja raztopine vitamina. V delu so podani rezultati preizkušanja metode za vsak vitamin posebej. V prvi fazi sem pripravila umeritvene krivulje s pomočjo standardnih raztopin. Za vitamin C sem izdelala umeritveno krivuljo v območju od 5-100 mg/L, za vitamin B2 v območju 5-30 mg/L in za vitamin B6 v območju 10-50 mg/L. Izkazalo se je, da se spektrofotometrične metode za vse tri vitamine na realnih vzorcih ne obnesejo dobro, zaradi kompleksne matrice analiziranih vzorcev. Ti namreč vsebujejo veliko polnil in dodanih barvil, ki motijo meritve.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:spektrofotometrija, vitamin C, vitamin B2, vitamin B6, prehranska dopolnila
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:2021
PID:20.500.12556/RUL-129712 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:79224579 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:07.09.2021
Število ogledov:1717
Število prenosov:124
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Spectrophotometric determination of vitamins in food supplements
Izvleček:
I used a spectrophotometric method to determine vitamins C, B2 and B6 in dietary supplements. For all vitamins, the determination was based on the color or change of color of the sample due to a chemical reaction or the natural color of the vitamin solution. The paper presents the results of the method evaluation for each vitamin separately. In the first phase, I prepared calibration curves using standard solutions. For vitamin C, I constructed a calibration curve in the range of 5–100 mg/L, for vitamin B2 in the range of 5–30 mg/L, and for vitamin B6 in the range of 10–50 mg/L. It turned out that the spectrophotometric methods for all three vitamins did not work well on real samples, due to the complex matrix of the analyzed samples. These contain a lot of fillers and added dyes, which interfere with the measurements.

Ključne besede:spectrophotometry, vitamin C, vitamin B2, vitamin B6, dietary supplements

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj