izpis_h1_title_alt

Vpliv mobilne aplikacije za nadzorovanje vnosa hranil na prehranjevalne navade, telesno sestavo in znanje o uravnoteženi prehrani pri ženskah
ID Čehovin, Meta (Avtor), ID Knap, Bojan (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (3,91 MB)
MD5: 2A9A83987E6D28C94730AF15F423A749

Izvleček
Namen naloge je ovrednotenje mobilne aplikacije in ugotoviti, če nudi podporo pri uravnavanju telesne sestave, spremembi prehranskih navad, dojemanju uravnotežene prehrane in motivaciji za vadbo. Zanimale so nas razlike v ITM, ΔTM, FTI, LTI in razlike v vnosu energije, maščob, ogljikovih hidratov, beljakovin, prehranskih vlaknin in nekaterih vitaminov ter mineralov med skupino z aplikacijo (skupina A) in skupino brez aplikacije (skupina B). Izsledki so podani na podlagi trimesečne študije in rezultatov meritev osemnajstih preiskovank (25–55 let, ITM > 25). Skupina A je v povprečju znižala energijski vnos za 182 ± 516 kcal in vnos maščob za 2 ± 21 g/dan, zvišala vnos ogljikovih hidratov za 6,1 ± 71 g/dan, prehranske vlaknine za 1,4 ± 9,2 g/dan in beljakovin za 7,5 ± 27 g/dan. Skupina B pa je v povprečju znižala energijski vnos za 158 ± 533 kcal, vnos maščobe za 9,1 ± 21 g/dan, ogljikovih hidratov za 21,1 ± 75 g/dan in zvišala vnos prehranske vlaknine za 0,4 ± 9,9 g/dan ter vnos beljakovin za 1,0 ± 34 g/dan. Pri ostalih hranilih, bistvenih razlik med skupinama ni bilo zaznati. Skupini A se je ITM v povprečju zmanjšal za 1,5 ± 1,3 kg/m2, skupini B pa za 1,7 ± 1,4 kg/m2 . V povprečju je skupina A izgubila večji delež telesne mase (8,6 % ± 12,5) kot skupina B (5,7 % ± 3,7 %), čeprav statistično značilne razlike ni bilo zaznati, enako pri FTI, LTI, znanju, udeležbi na vadbi in rezultatih na funkcionalnih testih. Ugotovili smo, da uporaba aplikacije med intervencijo v primerjavi z intervencijo brez aplikacije ni bolj učinkovito orodje za spremembo prehranskih navad. Zaključujemo, da je za učinkovito spremembo celotnega življenjskega sloga na boljše poglavitno sočasno informiranje o uravnoteženi prehrani, spremljanje prehrane in telesna aktivnost pod strokovnim vodstvom. Šele po osvojitvi določenega znanja sklepamo, da je uporabo aplikacije smiselno priporočiti.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:prehrana, prehranska intervencija, telesna vadba, mobilne aplikacije, mobilna tehnologija, analiza prehranskega stanja, prehranski vnos, bioimpedančne meritve, sestava telesa, ženske
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[M. Čehovin]
Leto izida:2021
PID:20.500.12556/RUL-126301 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:613.2-055.2:004.5
COBISS.SI-ID:60074499 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:16.04.2021
Število ogledov:4720
Število prenosov:121
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Influence of the mobile app for evaluating nutrient intake, eating habits, body composition and knowledge of balanced diet in women
Izvleček:
The purpose of the thesis is to evaluate the mobile app for monitoring dietary intake and nutrition and to determine if it provides support in the regulation of body composition, changes in eating habits, perception of a balanced diet, and motivation to exercise. We investigated the differences of BMI, ΔBM, FTI, LTI, and differences in energy intake, fats, carbohydrates, protein, dietary fiber, and a few vitamins and minerals between the group with an app (group A) and the group without an app (group B). The results are based on a three-month study and measurements of eighteen subjects (25 - 55 years, BMI > 25). On average group A lowered energy intake by 182 ± 516 kcal and fat intake by 2 ± 21 g/day, increased carbohydrate intake by 6.1 ± 71 g/day, dietary fiber by 1.4 ± 9.2 g/day, and protein by 7.5 ± 27 g/day. Group B lowered energy intake by 158 ± 533 kcal, fat intake by 9.1 ± 21 g/day, carbohydrate intake by 21.1 ± 75 g/day and increased dietary fiber intake by 0.4 ± 9.9 g/day and protein intake by 1.0 ± 34 g/day. For other nutrients, including vitamins and minerals, no significant differences between the groups were observed. In a group A BMI decreased by 1.5 ± 1.3 kg/m2 and in group B by 1.7 ± 1.4 kg/m2. Group A lost a higher proportion of body weight (8.6 ± 12.5 %) than group B (5.7 ± 3.7 %), although no statistically significant difference was observed, the same in FTI, LTI, knowledge of a balanced diet, participation in exercise and results in functional tests. We found that using an app during an intervention is not a more effective tool for changing eating habits, compared to an intervention without an app. We conclude that to effectively change the lifestyle for the better, the essential thing is simultaneous education on a balanced diet, regular monitoring of diet and physical activity under professional guidance. Only after gaining knowledge, we assume that recommending a mobile app could be relevant.

Ključne besede:nutrition, diatery intervention, exercise, mobile apps, mobile technology, nutritional assessment, diatery intake, bioimpedance, body composition, women

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj