izpis_h1_title_alt

Effects of electrospinning on the viability of ten species of lactic acid bacteria in poly(ethylene oxide) nanofibers
Zupančič, Špela (Avtor), Škrlec, Katja (Avtor), Kocbek, Petra (Avtor), Kristl, Julijana (Avtor), Berlec, Aleš (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (3,30 MB)
MD5: 3DD16E5740355BECBE21770F4276ABB0
URLURL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.mdpi.com/1999-4923/11/9/483 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Lactic acid bacteria can have beneficial health effects and be used for the treatment of various diseases. However, there remains the challenge of encapsulating probiotics into delivery systems with a high viability and encapsulation efficacy. The electrospinning of bacteria is a novel and little-studied method, and further investigation of its promising potential is needed. Here, the morphology, zeta potential, hydrophobicity, average cell mass, and growth characteristics of nine different species of Lactobacillus and one of Lactococcus are characterized. The electrospinning of polymer solutions containing ~10 log colony forming units (CFU)/mL lactic acid bacteria enabled the successful incorporation of all bacterial species tested, from the smallest (0.74 µm; Lactococcus lactis) to the largest (10.82 µm; Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus), into poly(ethylene oxide) nanofibers with an average diameter of ~100 nm. All of these lactobacilli were viable after incorporation into nanofibers, with 0 to 3 log CFU/mg loss in viability, depending on the species. Viability correlated with the hydrophobicity and extreme length of lactic acid bacteria, whereas a horizonal or vertical electrospinning set-up did not have any role. Therefore, electrospinning represents a promising method for the incorporation of lactic acid bacteria into solid delivery systems, while drying the bacterial dispersion at the same time.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:nanotechnology, biotechnology, probiotics, Lactobacillus, Lactococcus, electrospinning, nanofibers, drying, local delivery, viability
Vrsta gradiva:Članek v reviji (dk_c)
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:FFA - Fakulteta za farmacijo
Leto izida:2019
Št. strani:Str. 1-14
Številčenje:Vol. 11, iss. 9, art. 483
UDK:620.3+60
ISSN pri članku:1999-4923
DOI:10.3390/pharmaceutics11090483 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:4790897 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:126
Število prenosov:93
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Gradivo je del revije

Naslov:Pharmaceutics
Skrajšan naslov:Pharmaceutics
Založnik:MDPI
ISSN:1999-4923
COBISS.SI-ID:517949977 Povezava se odpre v novem oknu

Gradivo je financirano iz projekta

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS)
Številka projekta:P4-0127
Naslov:Farmacevtska biotehnologija: znanost za zdravje

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS)
Številka projekta:P1-0189
Naslov:Farmacevtska tehnologija: od dostavnih sistemov učinkovin do terapijskih izidov zdravil pri otrocih in starostnikih

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS)
Številka projekta:J1-9194
Naslov:Nanozdravila z antibiotiki in probiotiki za lokalno zdravljenje parodontalne bolezni

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:12.03.2021

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:nanomateriali, nanotehnologija, biotehnologija, probiotiki, sušenje, dostavni sistemi

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj