izpis_h1_title_alt

Impact of added amino acids on CHO cell productivity during the fed batch bioprocess
Horvat, Jernej (Avtor), Narat, Mojca (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, Spadiut, Oliver (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (7,46 MB)
MD5: 01B7A350BCA0E0B0DE3CA61B121F78CC

Izvleček
Over the past 30 years, Chinese hamster ovary (CHO) cells have become a major tool for recombinant protein production, mainly for monoclonal antibodies (mAb) and other biologics. These drugs are widely used to treat cancer, autoimmune disorders and many other diseases, which were considered as untreatable just a few years ago. CHO cells are mammalian cells, which synthesize recombinant products in a form that is suitable for clinical trials and therapies. Nowadays most bioprocesses are fed-batch processes where chemically defined solutions are used to supplement substrates. Such solutions consist of glucose, amino acids, microelements, etc. Despite the addition of the aforementioned solutions during bioprocessing, some of the amino acids are still depleted. In preliminary processes we observed the depletion of asparagine, aspartate, histidine, tryptophan, phenylalanine, glutamate, serine, threonine, glycine, cysteine and lysine. With the adaptation of an already existing feed and the usage of newly developed feeds we were able to increase cell viability and mAb production. These observations showed the importance of understanding the metabolism of CHO cells and the availability of amino acids in the cell culture.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:Amino acids, lactate, CHO cell, feed development, monoclonal antibody production
Vrsta gradiva:Doktorsko delo/naloga (mb31)
Tipologija:2.08 - Doktorska disertacija
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2021
Založnik:[J. Horvat]
UDK:60:616-097.3:602.42-7:604.2:661.745(043.3)
COBISS.SI-ID:54007043 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:451
Število prenosov:348
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Naslov:Vpliv dodanih aminokislin na produktivnost celic CHO v bioprocesu z dohranjevanjem
Izvleček:
Celice ovarijev kitajskega hrčka (CHO) so v zadnjih letih postale vodilni ekspresijski sistem na področju razvoja ter proizvodnje rekombinantnih proteinov. Monoklonska protitelesa in ostala novodobna zdravila so v redni uporabi za terapijo rakavih, avtoimunskih in drugih bolezni, ki so še pred kratkim veljale za neozdravljive. Celice CHO so zmožne sinteze rekombinantnih proteinov v obliki, primerni za uporabo tako v kliničnih raziskavah kot pozneje v terapijah. V razvoju bioloških zdravil se večinoma uporablja šaržni bioproces z dohranjevanjem, kjer kemijsko definirana gojišča in hranila vsebujejo substrate, kot so glukoza, aminokisline, mikroelemente in druge komponente. Kljub temu, da hranila vsebujejo večino aminokislin, se mnogokrat po končanem bioprocesu izkaže, da jih celice porabijo. V preliminarnih poskusih smo opazili pomanjkanje asparagina, aspartata, histidina, triptofana, fenilalanina, glutamata, serina, treonina, glicina, cisteina in lizina. Z adaptacijo obstoječih in uporabo novih hranil smo povečali celično viabilnost in sintezo monoklonskega protitelesa. S tem smo pokazali, da imata lahko poznavanje celičnega metabolizma in prisotnost aminokislin ključno vlogo pri izboljšanju učinkovitosti celic.

Ključne besede:Aminokisline, laktat, celice CHO, razvoj hranil, sinteza monoklonskih protiteles

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj