izpis_h1_title_alt

Vpliv gnojenja z organskim gnojilom na stres zaradi slanosti pri fižolu in ječmenu
ID Bohinc, Sergej (Avtor), ID Bole, Martin (Avtor), ID Kunčič, Ajda (Avtor), ID Marinč, Andraž (Avtor), ID Svetina, Manca (Avtor), ID Šušteršič, Jan (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (367,45 KB)
MD5: 9AAE52A13F9EF5A28C8F8EEAA95AAEC9
URLURL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.bf.uni-lj.si/mma/Collectanea2019.pdf/2021011414585455/?m=1610632734 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Namen: preveriti vpliv organskega gnojila na rast fižola (Phaseolus vulgaris) in ječmena (Hordeum vulgare) v zasoljenih tleh, določiti vsebnost pigmentov in mineralno sestavo v odvisnosti od načina izpostavitve rastlin. Metode: merjenje sveže in suhe mase poganjkov ter korenin, določanje vsebnosti pigmentov, analiza mineralne sestave poganjkov (XRF), kvalitativno in kvantitativno določanje arbuskularne mikorize (arbuskuli, mikrosklerociji, vezikli, svitki). Poskus smo vzporedno izvedli na primeru enokaličnic (ječmen) in dvokaličnic (fižol). Rastline smo gojili pri različnih izpostavitvah (dodatek gnojila ali brez ter zalivali z navadno vodo ali 0,1 M NaCl). Naredili smo po pet ponovitev vsake izpostavitve in na koncu podatke statistično obdelali. Rezultati: gnojilo je negativno vplivalo na rast rastlin, saj je bila ob njegovi uporabi suha masa poganjkov in korenin rastlin manjša. Vsebnost pigmentov (klorofil a in b) v poganjkih se je ob uporabi gnojila povečala pri obeh vrstah. Gnojilo je pri fižolu vplivalo na večji privzem žvepla ter zmanjšan privzem klora na slanih tleh. Ječmen je ob gnojilu bolje privzel fosfor, mangan, cink in žveplo. Tudi pri ječmenu se je ob uporabi gnojila na slanih tleh zmanjšal privzem klora. V koreninah nismo potrdili prisotnosti arbuskularno mikoriznih gliv. Zaključki: gnojilo je negativno vplivalo na rast rastlin že pri izpostavitvah brez soli. Negativen učinek gnojila se je še bolj izrazil pri izpostavitvi NaCl. Gnojilo je imelo sicer pozitiven učinek na vsebnost klorofilov in zmanjšan privzem klora rastlin v primeru prekomerne slanosti. Uporabljeno organsko gnojilo ni učinkovito pri odpravljanju simptomov prekomerne slanosti.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:slanost, stres, organsko gnojilo, mikoriza
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Status objave pri reviji:Objavljeno
Verzija članka:Založnikova različica članka
Leto izida:2019
Št. strani:Str. 33-38
Številčenje:Vol. 10, št. 1
PID:20.500.12556/RUL-124394 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:581.1
ISSN pri članku:1854-4193
COBISS.SI-ID:5198159 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:19.01.2021
Število ogledov:605
Število prenosov:93
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Gradivo je del revije

Naslov:Collectanea studentium physiologiae plantarum
Založnik:Katedra za fiziologijo rastlin, Oddelek za biologijo, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani
ISSN:1854-4193
COBISS.SI-ID:224389632 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Latinski jezik
Ključne besede:Phaseolus vulgaris, Hordeum vulgare

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj