izpis_h1_title_alt

Antropologija nasilja v družini: Med teorijo in prakso
Guček, Sanja (Avtor), Čebron-Lipovec, Uršula (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,24 MB)

Izvleček
Magistrsko delo je poglobljena terenska raziskava dvoletnega terenskega dela svetovalke na področju dela z žrtvami nasilja v družini. Raziskava je podprta s pregledom literature tako na področju antropoloških teorij kot tudi zakonskih podlag, ki so se vzpostavile v različnih obdobjih razvoja zakonodaje in vzpostavitve institucionalnega sistema oblik pomoči za ženske, ki doživljajo nasilje. Analizira tudi specifike nasilja v družini, ki ga razume kot družbeni fenomen in na podlagi terenskega dela ugotavlja, da nasilje v družini v Sloveniji običajno uvrščamo v domeno zasebnega, družinskega življenja, v nekaj vidikih pa se prebija v sfero javnega preko medijev, izobraževanj in osveščanja javnosti. Preko terenskega dela odkriva zakoreninjena stereotipna prepričanja, verjetja in mišljenja, ki so zgodovinsko, družbeno in kulturno konstruirana. Konstrukcije nasilja v družini pa vplivajo na način, kako zakonodaja, državne organizacije in druge institucije definirajo nasilje, kar se odraža v sekundarni viktimizaciji žensk, ki iščejo pomoč za življenje brez nasilja.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:nasilje v družini, antropologija nasilja, nasilje nad ženskami, nevladne organizacije, sekundarna viktimizacija, pomoč žrtvam nasilja.
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga (mb22)
Organizacija:FF - Filozofska fakulteta
Leto izida:2020
Število ogledov:76
Število prenosov:22
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Anthropology of Domestic Violence: Between Theory and Practice
Izvleček:
The master's thesis is an in-depth field research of a two-year field work of a counselor in the field of work with victims of domestic violence. The research is supported by a review of literature both in the field of anthropological theories and the legal bases that have been established in different periods of development of legislation and the establishment of an institutional system of forms of assistance for women experiencing violence. It also analyses the specifics of domestic violence, understoods as a social phenomenon, and based on fieldwork, notes that domestic violence in Slovenia is usually classified in the domain of private, family life, and in some respects penetrates the public sphere through media, education and public awareness. Through the fieldwork, discovers ingrained stereotypes beliefs, belief and opinions that are historically, socially and culturally constructed. Constructions of domestic violence, however, influence the way legislation, state organizations, and other institutions define violence, which is reflected in the secondary victimisation of women seeking help to live without violence.

Ključne besede:domestic violence, anthropology of violence, violence against women, NGOs, secondary victimisation, assistance to victims of violence.

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj