Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Varstvo jedi in kuharskih receptov s pravicami intelektualne lastnine
ID
Šuštar, Medeja
(
Avtor
),
ID
Damjan, Matija
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1,03 MB)
MD5: D667C3836F8C10ECC9BC397568D6A572
Galerija slik
Izvleček
Cilj te magistrske diplomske naloge je ugotoviti, ali so kulinarične stvaritve lahko predmet varstva pravic intelektualne lastnine in podrobneje opredeliti pogoje, pod katerimi je takšno varstvo možno. Za potrebe te naloge so kulinarične stvaritve razdeljene v naslednje tri kategorije: kuharski recept, videz jedi in okus jedi. Kuharski recept sam po sebi ne predstavlja individualne stvaritve, zato ne more biti predmet avtorskega varstva. Kuharski recept pa je načeloma mogoče patentirati. Pri videzu jedi prihaja do prikrivanja varstev različnih pravic, in sicer je videz lahko varovan z avtorsko pravico, blagovno znamko oziroma modelom. Pri tem je z blagovno znamko mogoče zaščiti zgolj tiste jedi, katerih vizualne lastnosti služijo kot sredstvo za razlikovanje podobnih proizvodov. Okus jedi ne more biti predmet varstva pravic intelektualne lastnine, saj ne izpolnjuje osnovnega predpogoja za zaščito, tj. da je predmet varstva objektivno določljiv. Okus pa je posredno oziroma v omejenem obsegu varovan z zajamčeno tradicionalno posebnostjo, kar je po mojem mnenju sporno, saj varstvo subjektivno opredeljivih stvaritev nasprotuje temeljnemu ustavnemu načelu pravne varnosti.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
kuharski recept
,
okus jedi
,
videz jedi
,
patent
,
blagovna znamka
,
model
,
avtorska pravica
,
zajamčena tradicionalna posebnost
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo/naloga
Organizacija:
PF - Pravna fakulteta
Leto izida:
2020
PID:
20.500.12556/RUL-120892
COBISS.SI-ID:
32110339
Datum objave v RUL:
26.09.2020
Število ogledov:
2394
Število prenosov:
277
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
ŠUŠTAR, Medeja, 2020,
Varstvo jedi in kuharskih receptov s pravicami intelektualne lastnine
[na spletu]. Magistrsko delo. [Dostopano 19 maj 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=120892
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Protection of food and recipes with intellectual property rights
Izvleček:
The aim of this master thesis is to determine whether culinary creations can be protected with intellectual property rights and to define the conditions under which such protection is possible. For the purposes of this master thesis, culinary creations are divided into three following categories: the recipe, trade dress, and the taste of food. The recipe itself does not represent an individual creation, therefore, it cannot be protected by copyright. However, the recipe can be patented, whereas the trade dress can be protected by multiple rights, such as copyright, trademark, and model. Trademark only provides protection for the trade dress which serves as a means to distinguish similar products. The taste of food cannot be protected with intellectual property rights, as it does not meet the basic precondition for protection, i.e. that the object of protection is objectively identifiable. Taste, on the other hand, is indirectly protected by guaranteed traditional specialty. In my opinion, this is controversial since the protection of subjectively definable creations contradicts fundamental constitutional principle of legal security.
Ključne besede:
recipe
,
taste of food
,
trade dress
,
patent
,
trademark
,
model
,
copyright
,
traditional specialty guaranteed
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Evaluating web content extraction algorithms
Recommender system for a web store
[Augmented browsing]
[System for analysis of website traffic]
Computer controlled UHF antena
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Spletno nakupovanje in pravice potrošnikov
Nazaj