izpis_h1_title_alt

Učinek ozelenitve tal v vinogradih na lastnosti tal, izpiranje hranil in erozijo tal v mediteranski klimi
ID Zrnec Drobnjak, Tanja (Avtor), ID Grčman, Helena (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,79 MB)
MD5: 39E522A073027F5D6D60C9D07F61504A

Izvleček
Uporaba ozelenitve tal v trajnostnem kmetijstvu se je že v preteklosti izkazala kot učinkovita. V vinogradih s trajno ozelenjenim medvrstnim prostorom se poveča organska masa in nasploh izboljšajo lastnosti tal. Travna ruša tudi učinkovito preprečuje erozijo. Uporaba zelenega pokrova je zato zelo razširjena na območjih z zmerno toplim in celinskim podnebjem. Dilema o ozelenitvi tal se pojavi v vinogradih z mediteransko in submediteransko klimo, kjer večina padavin pade v zimskih mesecih, v času rastne sezone pa pride do primanjkljaja vode. Ravno zaradi strahu pred vodnim stresom se veliko vinogradnikov na območjih z nevarnostjo poletne suše ne odloča za ozelenitev temveč za klasičen način obdelave. Posledično je bilo le prgišče raziskav namenjenih proučevanju učinka zelenega pokrova na tla v mediteranski klimi. Rezultati te analize dosedanjih raziskav so pokazali, da so v mediteranski klimi ozelenjena vinogradna tla prav tako učinkovit način obdelave. Zaradi manj dostopne vode je odnos vinske trte do zelenega pokrova kompleksnejši, vendar s prilagojeno obdelavo uspešen. V ta namen je zato priporočljiva kratkotrajna ozelenitev ali izmenična ozelenitev vsake druge vrste ter pogostejše mulčenje in košnja po potrebi. S tem dosežemo izboljšanje lastnosti oziroma ohranjanje rodovitnosti tal ter preprečevanje erozije ob zmanjšani nevarnosti vodnega stresa vinske trte zaradi kompeticije zelenega pokrova za vodo.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:ozelenitev tal, vinograd, obdelava medvrstnega prostora, lastnosti tal, izpiranje hranil, erozija
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:[T. Zrnec Drobnjak]
Leto izida:2020
PID:20.500.12556/RUL-119803 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:634.8.047:631.5:631.432.3(292.46)(043.2)
COBISS.SI-ID:27884547 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:11.09.2020
Število ogledov:890
Število prenosov:154
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The effects of green cover on soil properties, nutrient losses by runoff and erosion in mediterranean vineyards
Izvleček:
The use of green cover in sustainable agriculture has proven to be effective in the past. In vineyards with permanently green inter-row space, organic matter increases and soil properties generally improve. Turf also effectively prevents erosion. The use of green cover is therefore widespread in areas with temperate and continental climate. Dilemma about the use of cover crop arises in vineyards with a Mediterranean and sub-Mediterranean climate, where most rainfall falls in the winter months and there is a water shortage during the growing season. Precisely because of the fear of water stress in areas at risk of summer drought many winegrowers do not opt for green cover but for the tilled inter-rows. As a result, only a handful of studies have been dedicated to the effect of green cover on soil in a Mediterranean climate. The results of this analysis have shown that the use of cover crops is also an effective method of cultivation in Mediterranean vineyards. Due to less accessible water, the relationship of vine to green cover is more complex, but with adapted treatment it has shown to be successful. Therefore, recommended soil management practice is short-term green cover or alternating grass cover and bare soil in inter-rows with frequent mulching and mowing if necessary. This achieves the improvement of soil properties and erosion prevention while reducing the risk of water stress on the vine by limiting competition for water with the cover crops.

Ključne besede:green cover, vineyard, cultivation of inter-rows, soil properties, nutrient loss, erosion

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj