izpis_h1_title_alt

Skupne vrednote in vzgojna ravnanja učiteljev v javni osnovni šoli
Iskra, Diana (Avtor), Kovač Šebart, Mojca (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (2,04 MB)
MD5: 1F898D724B5F8E6B1434787784C61DF7

Izvleček
V magistrski nalogi obravnavamo problematiko udejanjanja vrednot in norm v javni osnovni šoli. Učitelji in učiteljice so pri načrtovanju in izvajanju pouka formalno zavezani in zavezane ravnanjem, ki se opirajo na vzgojno vodilo skupnih vrednot, ki so vpisane v načela in norme človekovih pravic. K temu učiteljice in učitelje zavezujejo Ustava Republike Slovenije (1991) in šolska zakonodaja. V empiričnem delu naloge smo opravili raziskavo in s polstrukturiranim intervjujem ugotavljali, ali v raziskavo vključene učiteljice poznajo in pri pouku udejanjajo vrednote, ki so vpisane v vzgojni načrt šole in jim morajo skladno z zakonom v določenem obdobju posvečati posebno pozornost. Ugotovili smo, da večina intervjuvanih učiteljic ne pozna oz. slabo pozna vrednote, ki so vpisane v vzgojni načrt šole, ob tem pa menijo, da vrednote iz vzgojnega načrta udejanjajo pri pouku. Ugotavljali smo tudi, če in kako bi učiteljice pri svojem delu ravnale v situacijah, v katerih so učenci in učenke diskriminirani in diskriminirane glede na njihove osebne okoliščine ali osebne okoliščine njihovih staršev oz. skrbnikov (glede na versko prepričanje, etnično poreklo, zdravstveno stanje oz. govorno motnjo, spolno usmerjenost in socialno-ekonomski status). V raziskavo vključenim učiteljicam smo predstavili hipotetične situacije, ki zadevajo diskriminatorna ravnanja, in jih vprašali, kako bi v opisani situaciji strokovno vzgojno ravnale. Učiteljice so večinoma odgovarjale na vprašanja strokovno ustrezno, četudi občasno pomanjkljivo, iz nekaterih odgovorov pa je razvidno, da bi v določenih situacijah ravnale strokovno neustrezno in v nasprotju s formalnim okvirom oz. zakonskimi zahtevami, ki nalagajo pedagoškim delavkam in delavcem nediskiminatorna ravnanja in odsotnost indoktrinacije pri pouku.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:pluralizem vrednot, javna osnovna šola, koncept človekovih pravic, vzgojni načrt šole, diskriminacija.
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga (mb22)
Organizacija:FF - Filozofska fakulteta
Leto izida:2020
Število ogledov:350
Število prenosov:140
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Common values and educational actions of teachers in the public elementary schools
Izvleček:
In this Master’s thesis we discuss the problem of value realization and norms in the public elementary school system. When planning and executing lessons, teachers should always respect the basic human rights and norms. Teachers are bound to respecting these rights by the Constitution of the Republic of Slovenia (1991) and the educational legislation. In the empirical part of the thesis we carried out a research with a half-structured interview and found out whether the teachers who were included in the research know the values that are written in the educational school plan and to which they need to pay special attention to – in accordance with the law– in certain periods and realize them in class. We found out that the majority of the interviewed teachers do not know or lack the knowledge of values that are written in the educational school plan; however they do believe that they carry them out in class. We also researched if and how the teachers would react in situations if a student would be discriminated on hand of their personal circumstances or the personal circumstances of their parents or caretakers (religion, ethnicity, medical condition or speech impediment, sexual orientation and social-economical status). We set the interviewed teachers to hypothetical situations which include discriminatory actions and asked them which professional educational actions they would take. The teachers answered the questions mostly professionally accurate; however, at times insufficiently. The answers have also shown that in some cases the teachers would act unsuitable to their professional status and in violation of the formal frame or legislation, which binds educational workers to non-discriminatory treatment and absence of indoctrination in class.

Ključne besede:pluralism of values, public elementary school, concept of human rights, educational school plan, discrimination

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj