izpis_h1_title_alt

SODOBNI ANALIZNI PRISTOPI PRI KARAKTERIZACIJI PROPOLISA
ID Deučman, Špela Katarina (Avtor), ID Kolar, Mitja (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (2,68 MB)
MD5: D1A9122C9CB217982288E0954D3AA923

Izvleček
Propolis je naravna smolnata zmes, ki jo proizvajajo čebele delavke (Apis mellifera). Običajno je sestavljen iz 50 % smole, 30 % voska, 10 % eteričnih olj, 5 % cvetnega prahu in 5 % drugih snovi. Ima mnoge biološke učinke med drugim antibakterijske, protiglivne in antioksidativne. Različne vzorce surovega propolisa smo ekstrahirali s 70 % (v/v) etanolom in njihovo sestavo analizirali s HPLC-DAD in HPLC-ECD. Na podlagi HPLC rezultatov in nadaljnje PCA analize smo izbrali etanolne ekstrakte propolisa za mikrobiološko analizo. Z mikrodilucijsko metodo smo določili minimalne inhibitorne koncentracije proti bakterijam vrste Staphylococcus aureus in Escherichia coli ter proti kvasovki vrste Candida albicans. Izvedeni sta tudi bili termogravimetrična analiza in diferenčna dinamična kalorimetrija na vzorcih surovega rjavega in rdečega propolisa ter čebeljega voska.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:propolis, HPLC, mikrodilucijska metoda, TGA, DSC
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:2020
PID:20.500.12556/RUL-119669 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:30011907 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:10.09.2020
Število ogledov:1251
Število prenosov:131
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:NOVEL ANALYTICAL APPROACHES IN THE CHARACTERIZATION OF PROPOLIS
Izvleček:
Propolis is a resin-like mixture produced naturally by worker bees (Apis mellifera). It usually consists of 50 % resin, 30 % wax, 10 % essential oils, 5 % pollen and 5 % of various other substances. Besides many biological effects, it has antibacterial, antifungal and antioxidative properties. We extracted samples of raw propolis with 70% (v/v) ethanol and then analysed its composition with HPLC-DAD and HPLC-ECD. Based on the results of HPLC and PCA analysis, we selected ethanol propolis extract samples for microbiological analysis. Using the microdilution method, we determined minimal inhibitory concentrations of the samples on the bacterial species Staphylococcus aureus and Escherichia coli as well as on the yeast species Candida albicans. For samples of raw brown, red propolis and beeswax we also preformed thermogravimetric analysis together with differential scanning calorimetry.

Ključne besede:propolis, HPLC, microdilution method, TGA, DSC

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj