izpis_h1_title_alt

Otroci s primanjkljaji na posameznih področjih učenja pri verskem pouku : magistrsko delo
ID Jančič, Nika (Avtor), ID Vodičar, Janez (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (577,57 KB)
MD5: CA357A4EC6138F4F1CF874AF3B734868

Izvleček
V magistrskem delu obravnavam katehezo otrok s posebnimi potrebami, s poudarkom na otrocih s primanjkljaji na posameznih področjih učenja. Kateheti, katehisti in katehistinje se pri poučevanju verouka velikokrat znajdejo v situacijah, ko imajo v večinski skupini veroučencev, ki so večinoma brez dodatnih učnih težav, tudi otroke s posebnimi potrebami – najpogosteje k verouku nemoteno prihajajo otroci s primanjkljaji na posameznih področjih učenja. Taka situacija je pogosta tudi v srednjem šolanju, zato so v raziskavo vključeni tudi profesorji predmeta vera in kultura, ki ga izvajajo na katoliških gimnazijah. Otroci oziroma mladostniki s PPPU imajo na določenih področjih učenja, kot so branje, pisanje, računanje, pravopis izrazito nižje izobraževalne dosežke. Ker v stroki zaenkrat še ne obstajajo specifični didaktično-pedagoški pripomočki za delo z otroki in mladostniki s PPPU, sem ta problem natančneje raziskala, predstavila problematiko in poskusila oblikovati priporočila, ki bi jih pri verskem pouku otrok in mladostnikov v bodoče lahko upoštevali. Trenutno stanje v stroki sem raziskala z vprašalnikom, ki sem ga poslala izbranim katehetom in profesorjem predmeta vera in kultura. Ugotovila sem, da je k večinskemu pouku in verouku vključenih veliko otrok s PPPU (predvsem dislektikov), zanje pa zaenkrat ne obstajajo posebni specifični pripomočki in prilagojena učila. Profesorji in kateheti večinoma obravnavajo snov po zastarelih in neprilagojenih učbenikih, ki prav tako niso več primerni za ostale (vero)učence in dijake zaradi svoje neaktualnosti. Prav tako sem ugotovila, da se v stroki ne organizira dovolj rednih strokovnih izobraževanj, namenjenih specifičnemu delu z otroki in mladostniki s PPPU, oziroma se za taka izobraževanja kaže premalo zanimanja.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:otroci s posebnimi potrebami, primanjkljaji na posameznih učnih področjih, kateheza, župnijski verouk, vera in kultura, inkluzivnost.
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:TEOF - Teološka fakulteta
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[N. Jančič]
Leto izida:2020
PID:20.500.12556/RUL-117995 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:37.014.523-053.2(043.2)
COBISS.SI-ID:21996291 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:06.08.2020
Število ogledov:1519
Število prenosov:145
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Children with deficits in particular areas of learning in religious education
Izvleček:
In my master's thesis I will deal with the catechesis of children with special needs, with an emphasis on children with disabilities in particular areas of learning. Catechists, catechists and catechists often find themselves in situations where children with disabilities - most often children with disabilities in particular areas of learning - are freely attending classes in a large group of believers, mostly without additional learning difficulties. Such children have markedly lower educational attainment in some areas of learning, such as reading, writing, numeracy, spelling. The disorders are as follows: dyslexia (reading disorders), dysortography (spelling problems), dyscalculia and specific artymetric learning difficulties (numeracy disorders), dysgraphia (writing disorders), non-verbal learning disorders, and dyspraxia (a deficit in practical and social skills). These disorders also often occur with neurological developmental disorders (ADHD, ADD, communication disorders, developmental coordination disorders, autism spectrum disorders) and other mental disorders (anxiety, depressive and bipolar disorders). Quite a few such students can attend a school with a personalized program, where they usually attend a class with the younger ones, and attend religious classes with their generation, quickly revealing a gap between the students' abilities and learning goals and those of other religious students. Since there are no specific didactic-pedagogical recommendations for the treatment of children with special needs in the field of expertise, I will investigate this problem more closely, present the problem and try to formulate recommendations that would be taken into account in the teaching of the teaching of children with deficits in individual teaching fields in the future. I will investigate the current situation in the field with a short questionnaire to send to selected catechists and professors of the subject Religion and Culture at Diocesan High Schools in Slovenia, in order to find out how teachers adapt themselves to children and what tools and adjustments they already use.

Ključne besede:children with deficits in particular area of learning, catechesis, religious education, subject religion and culture.

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj