izpis_h1_title_alt

Določanje maščobnih kislin v pekovskih izdelkih s plinsko kromatografijo
Novak, Melita (Avtor), Prosen, Helena (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,49 MB)

Izvleček
Namen mojega diplomskega dela je bil določanje celokupne vsebnosti maščobnih kislin v pekovskih izdelkih s slovenskega in srbskega tržišča ter ugotavljanje vsebnosti trans-maščobnih kislin. Na slovenskem trgu je najvišja dovoljena vsebnost trans-maščobnih kislin na 2 g na 100 g celokupnih maščob. Primerjala sem ekstrakcijo maščobe z Weibull-Stoldt-ovo metodo in metodo z uporabo MAK174 pribora. Delež ekstrahirane maščobe pri Weibull-Stoldt-ovi metodi je okoli 25 % (m/m), pri uporabi MAK174 pribora pa povprečno 10 % (m/m). Vzorce sem analizirala s plinsko kromatografijo s plamensko-ionizacijskim detektorjem. Priprava ekstrakta za GC-FID analizo vključuje derivatizacijo ekstrahirane maščobe iz vzorca v hlapne metilne estre maščobnih kislin. Analiza je potekala na močno polarni koloni HP-88, kjer so se metilni estri maščobnih kislin ločili glede na dolžino verige, nenasičenost, cis/trans izomerizacijo in pozicijo dvojne vezi. Spojine v vzorcih sem identificirala glede na retencijske čase pri predhodno optimizirani kromatografski metodi, ki omogoča ustrezno ločbo C18:2 in C18:3 maščobnih kislin. Kvantitativna določitev, ki vključuje tudi pripravo vzorca, ima visoko ponovljivost.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:plinska kromatografija, maščobne kisline, metilni estri, pekovski izdelki
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:2020
COBISS.SI-ID:23473667 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:141
Število prenosov:57
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Determination of fatty acids in bakery products by gas chromatography
Izvleček:
The aim of this thesis is the determination of total fatty acid content in bakery products from Slovenian and Serbian market and quantification of trans-fatty acids. The maximum amount of trans-fatty acids on Slovenian market is 2g per 100 g of total fat content. Two fat extraction methods were compared: Weibull-Stoldt method and extraction by MAK174 kit. The Weibull-Stoldt method gives approximately 25 % (m/m), while MAK174 kit only allows extracting 10 % (m/m) on average. The samples were analysed by gas chromatography with flame-ionization detector. Extract preparation for GC-FID analysis includes derivatization of extracted fat from a sample to volatile methyl esters of fatty acids. The analysis was performed on a highly polar HP-88 column, which allows separation of fatty acid methyl esters according to the length of chain, unsaturation, cis/trans isomerization and the double bond position. Compounds in the samples were identified based on retention times acquired with a previously optimized chromatographic method, which allows a better separation of C18:2 and C18:3 fatty acids. Quantitative determination, which includes sample preparation as well, has a great repeatability.

Ključne besede:gas chromatography, fatty acids, methyl esters, bakery products

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj