izpis_h1_title_alt

Vpliv zaraščanja na konflikte med človekom in medvedom v Sloveniji : magistrsko delo - 2. stopnja
ID Bončina, Živa (Avtor), ID Jerina, Klemen (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Hladnik, David (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,67 MB)
MD5: 2F3613B8BE8FEC2699200A6EC63C2BC2

Izvleček
Za ohranitev medveda je treba zagotoviti sobivanje z njim in reševati konflikte med medvedom in človekom. Proţilcev konfliktov je več, še precej neraziskan je vpliv krajinske zgradbe. Z raziskavo smo poskušali ugotoviti, ali oddaljenost od gozda vpliva na pojav konfliktov v naseljih. Konflikte smo definirali z izredno odločbo za odstrel medveda zaradi obiskovanja naselja ali ponavljajočih se škod. Na podlagi telemetrijskih lokacij medvedov smo predhodno generalizirali gozdni rob, da je bolje opisoval njihovo rabo prostora. Za osrednje območje medveda v Sloveniji smo preučevali pojav konfliktov v naseljih glede na spremenljivke: gostote medvedov, oddaljenosti naselja do gozdnega roba, značilnosti naselja in pripadnost lovskoupravljavskemu območju (LOU). S posplošenim linearnim modelom (GLM) smo ugotovili, da je konflikt verjetnejši v naseljih z daljšim robom in manjšo oddaljenostjo roba naselja od gozda ter na območjih z večjimi gostotami medvedov. Verjetnost za konflikt med LOU je različna, kar lahko nakazuje na kulturno pogojene razlike v stopnji tolerance ljudi do medveda. Zaradi zaraščanja je gozd vse bliţje naseljem, s tem pa tudi medvedi, ki se zaradi kritja lahko zadrţujejo v bliţini hiš, zaznavajo hrano in pogosteje obiskujejo naselja. Spreminjanje krajinske zgradbe vpliva na pojav konfliktov, zato jo je treba pri upravljanju z medvedom upoštevati.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:konflikti, rjavi medvedi, ljudje, zaraščanje, gozdni rob, Slovenija
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[Ž. Bončina]
Leto izida:2016
Št. strani:IX, 50 f., [4] f. pril.
PID:20.500.12556/RUL-115254 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:(043.2)=163.6
COBISS.SI-ID:4367270 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:21.04.2020
Število ogledov:979
Število prenosov:225
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Effects of aforestation on human - bear conflicts in Slovenia
Izvleček:
If populations of brown bear are to be maintained, coexistence between man and brown bear needs to be secured, and bear-man conflicts resolved. Several factors affect the probability of conflicts. Among them, landscape structure has not yet been a subject of a thorough research. In our study, we tried to establish whether or not forest closeness affects the occurrence of conflicts in settlements in the central bear area in Slovenia. Conflicts were defined by means of issued decrees for management removals, issued due to recurrent damages or bear occurrence near, or in, settlements. Beforehand, forest edge was modified by bear telemetry locations so as to better reflect the use of habitat by bears. The following independent variables were studies for the central bear area: bear densities, forest closeness, settlement characteristics and hunting administration region. Conflicts are more likely to occur in settlements that have longer boundaries and lie closer to the forest edge and in areas with a higher bear density. Conflict probability varies from one hunting administration region to another, which may be indicative of a human factor. Due to forest regrowth, forest is getting closer to settlements, causing bears to move closer as their shelter nears the houses: they smell food and appear in settlements more frequently. Landscape changes are an important factor influencing conflict occurrence and should be taken into account in bear management.


Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj