izpis_h1_title_alt

Glivne asociacije smrekovih podlubnikov (Col.:Ips typographus (L.), Pityogenes chalcographus (L.)) : diplomsko delo - univerzitetni študij
ID Habjan, Neža (Avtor), ID Jurc, Maja (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Jurc, Dušan (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,07 MB)
MD5: 0BF20956F42F4BA44AE1F3D109B9EDE6

Izvleček
Namen dela je bilo raziskati, ali smrekova podlubnika, tj. osmerozobi smrekov lubadar (Ips typographus [L.]) in šesterozobi smrekov lubadar (Pityogenes chalcographus [L.]), prenašata glive, katere so vrste asociacijskih gliv in s kolikšnimi deleži so zastopane. Podlubnike so nabrali na trenutnih žariščih lubadarja in jih inokulirali v del debla posekane zdrave smreke. Inokuliran les oziroma koščke tega lesa in skorje, nabrane okoli lukenj, v katere so predhodno vstavili lubadarja, so položili na agar. Ob delu, ki je zajemalo nabiranje podlubnikov na terenu, delo v laboratorijih in mikroskopiranje, pa so poskušali s pomočjo raziskav znanstvenikov v drugih državah ugotoviti, kakšna je medsebojna vloga gliv modrivk in podlubnikov, zakaj se pojavljajo skupaj tako pogosto in kakšen je njihov vpliv na drevo. Ugotovili so, da so bili vsi podlubniki okuženi z glivami, izmed 261 gliv, ki so se razvile v 240 preizkušancih, pa so potrdili le tri glive modrivke in verjetnost še štirih gliv modrivk. V rezultatih se ni pojavila v drugih državah najbolj pogosta in najbolj patogena Ceratocystis polonica, našli pa so glive Ophiostoma penicillatum in Ophiostoma bicolor ter 51 primerkov iz rodu Gliocladium. Slednjih niso zasledili v raziskavah, narejenih v drugih državah. Sicer pa so najbolj pogoste vrste pripadale rodu Penicillinum spp. (145 primerkov). Proučili so tudi sanitarne sečnje zaradi podlubnikov in ugotovili, da se je v Sloveniji leta 2001 začela gradacija, imela kulminacijo v letu 2005 in se končuje.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:podlubniki, glive modrivke, Ophistoma, Ceratocystis
Vrsta gradiva:Diplomsko delo
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[N. Habjan]
Leto izida:2009
Št. strani:VIII, 59 str.
PID:20.500.12556/RUL-115201 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:630*145
COBISS.SI-ID:2421926 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:17.04.2020
Število ogledov:888
Število prenosov:144
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Fungi asociations of spruce bark beetles (Col. Ips typographus (L.), Pityogenes chalcographus (L.))
Izvleček:
The purpose of our work was to determine whether eight-toothed bark beetle (Ips typographus [L.]) and six-toothed bark beetle (Pityogenes calchographus [L.]) disseminate fungi, which associated fungi these are, and in what portions they are represented. The beetles were collected at current outbreak locations. They were inoculated into pieces of wood of a healthy, recently felled spruce. Pieces of wood and bark collected from around the holes in which the bark beetles had been previously placed, were afterwards placed on agar. Our work comprised picking the bark beetles in the field, laboratory work and microscopy, but we also tried to determine the relationship between bark beetles and blue-stain fungi, why they are associated so often and what their effect on the tree is. We found out that all beetles were infected with fungi. Among 261 fungi that had developed in 240 testers we confirmed the existence of only 3 species of blue-stain fungi and a probability of another 4 species of blue-stain fungi. Most common and most virulent Ceratocystis polonica has never appeared in the results, but we did find Ophiostoma penicillatum and Ophiostoma bicolor and also 51 fungi from the Gliocladium genus. The latter were not detected in researches, made in other countries. The most frequent fungus was Penicillinum spp. (145 specimens). We studied the sanitary felling due to bark beetles and found out that in Slovenia the outbreak started in 2001, culminated in 2005 and is now in the process of ceasing.


Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj