izpis_h1_title_alt

Uporaba aminokislin v pridelavi zelenjave
ID Jurečič, Tevž (Avtor), ID Slatnar, Ana (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (365,21 KB)
MD5: C8704BA386CF157248BCFC9AA4B7C761

Izvleček
Pridelava hrane na okolju čim bolj prijazen način, po možnosti brez sredstev za varstvo rastlin, zaradi naraščajoče potrebe in zavedanja potrošnikov o njenem pomenu postaja nuja sedanjega časa. Z namenom pridelovanja hrane na okolju čim bolj prijazen način se je tudi začelo razvijanje in uporaba biostimulantov. Rastlinski biostimulanti so snovi in mikroorganizmi, katerih cilj je ob apliciranju na rastline ali v rizosfero izboljšati vnos hranil, učinkovitost hranil, toleranco na abiotski stres in kakovost pridelka. Aminokisline so ena izmed skupin biostimulantov, ki pa so pri pridelavi vrtnin močno razširjene. Aminokisline spodbujajo metabolizem in asimilacijo dušika. V večini rastlin predstavljajo glavno obliko transporta organskega dušika in se lahko neposredno uporabljajo za sintezo beljakovin in drugih esencialnih dušikovih spojin. Uporaba aminokislinskih pripravkov spodbuja vegetativno rast, absorpcijo makro- in mikrohranil, izkoriščenost dušika in koncentracijo beljakovin ter aminokislin v steblih in listih rastlin. Njihova uporaba povečuje koncentracijo klorofila v listih, kar pomeni večjo stopnjo fotosinteze. Zaradi vseh svojih lastnosti povečujejo produktivnost hortikulturnih rastlin. Poleg tega pa lahko aplikacija aminokislin spodbudi obrambne mehanizme rastlin in poveča toleranco rastlin na različne abiotske strese.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:aminokisline, pridelava zelenjave, rastlinski biostimulanti, odpornost rastlin, optimizacija pridelave, proteinski hidrolizati, regulacija encimov
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:[T. Jurečič]
Leto izida:2019
PID:20.500.12556/RUL-113146 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:635:631.811.98:581.192.7(043.2)
COBISS.SI-ID:9371257 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:07.12.2019
Število ogledov:1566
Število prenosov:236
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Use of amino acides in the production of vegetables
Izvleček:
An increase in food demand and constantly growing awareness of consumers for its importance is the cause for organic food production, that has minimum impact on the environment and minimum use of chemicals. This leads to the development and use of biostimulants, the main cause being the care for the environment and soil. Plant-based biostimulants are microorganisms that improve nutrient intake, nutrient efficiency, abiotic stress tolerance and quality of harvest when applied to plants or rhizosphere. Amino acids are one group of biostimulants already popular and widely used in vegetable production. Amino acids improve metabolism and nitrogen assimilation. Those amino acids are the main form of organic nitrogen transport and can be used directly for protein synthesis and other essential nitrogen compounds. The use of amino acid products enhance vegetative growth, macro and micronutrient absorption, nitrogen efficiency, protein concentration and also the number of amino acids stored in stem and leaves. The use of those products is an increasing amount of chlorophyll stored in leaves which means a higher rate of photosynthesis. All the effects mentioned above are increasing productivity in horticultural plants. In addition to all that, the use of amino acids can also activate defensive mechanisms inside of plants which can lead to increased abiotic stress tolerance of plants.

Ključne besede:amino acids, vegetable production, plant biostimulants, optimisation of production, protein hydrolysates, enzyme regulation, plant resistance

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj