izpis_h1_title_alt

Orodje za zagotavljanje varnosti živil - sistem RASFF
ID Jevšnik, Mojca (Avtor), ID Ovca, Andrej (Avtor), ID Sabo, Renata (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,28 MB)
MD5: 587EFBDA210AFD3A4CE531388C072800
URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-PWFSUF6Z Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Zagotavljanje varnosti in kakovosti hrane je tako v EU kot tudi globalno pomemben element v skrbi za človekovo zdravje. Za dosego tega cilja je potrebno usklajeno delovanje zakonodajnih, nadzornih in znanstvenih institucij. V prispevku je predstavljen evropski zakonodajni okvir na področju zagotavljanja varne hrane, dejavniki tveganj v živilih in delovanje sistema hitrega obveščanja za živila in krmo (RASFF), ki ob izkoriščanju komunikacijskih danosti sodobnega časa in s sodelovanjem članic EU pa tudi širše, predstavlja ključno orodje zagotavljanja sledljivosti živil in izdelkov ter zagotavlja osveščenost končnega potrošnika. Predstavljeni so rezultati učinkovitosti sistema RASFF, in sicer število objav vključno z dodatki sistema obveščanja za živila in krmo (RASFF) od 1997 do 2008 ter delež alarmnih in informacijskih obvestil po skupinah izdelkov od leta 2002 do 2008. Pregled alarmnih in informacijskih obvestil glede na vzrok umika/odpoklica v primeru mikrobiološkega in kemijskega onesnaženja kaže pozitivne učinke uvedbe notranjega nadzora na načelih sistema HACCP v evropsko zakonodajo.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:varnost živil, RASFF, tveganja
Tipologija:1.04 - Strokovni članek
Organizacija:ZF - Zdravstvena fakulteta
Leto izida:2009
Št. strani:Str. 57-69
Številčenje:Vol. 3, no. 2
PID:20.500.12556/RUL-113083 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:614.3
ISSN pri članku:1854-0678
URN:URN:NBN:SI:DOC-PWFSUF6Z
COBISS.SI-ID:3886699 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:02.12.2019
Število ogledov:1316
Število prenosov:230
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Sanitarno inženirstvo
Založnik:Inštitut za sanitarno inženirstvo, Zbornica sanitarnih inženirjev Slovenije
ISSN:1854-0678
COBISS.SI-ID:216969216 Povezava se odpre v novem oknu

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:02.12.2019

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:RASFF as the tool for ensuring food safety
Izvleček:
Ensuring food safety and quality is, in the EU and globally, an important element in the care for the public health. To achieve this objective, harmonized action of different partners (legislative, regulatory and scientific institutions) is needed. This paper presents the European legislative framework in the field of food safety, food risk factors and the operation of the Rapid Alert System for Food and Feed (RAFF), which is, by utilizing the communication advantages of modern time and cooperation of the EU members and beyond, a key tool to ensure food respectively product traceability and awareness of the final consumer. The results present the RASFF system effectiveness including number of system notifications with supplements from 1997 to 2008 and the proportion of alert and information notifications according to product groups from 2002 to 2008. The overview of alert and information notifications regarding the cause of the withdrawal/recall of food products shows positive effects of internal control system on the principles of HACCP as a component of EU legislation in case of microbiological and chemical contamination.

Ključne besede:food safety, RASFF, risk

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj