izpis_h1_title_alt

Onesnažila v zraku, vodi in hrani, oksidativni stres in antioksidanti
Glavan, Uroš (Avtor), Fink, Rok (Avtor), Ferfila, Nevenka (Avtor), Poljšak, Borut (Avtor), Jereb, Gregor (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (226,31 KB)
MD5: 7575BF03CF431AF5AEB2C55D9DE39D06
URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-6LKLARM1 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Prosti radikali oz. reaktivne kisikove zvrsti (RKZ) endogenega izvora so stranski produkt oksidativne fosforilacije, kjer se energija iz hrane in kisik pretvarjata v ogljikov dioksid, vodo in energijo. V mitohondrijih poteka redukcija molekule kisika v vodo v verigi prenosa štirih elektronov. Ta proces ni idealen, ker med procesom elektronskega verižnega transporta pri oksidativni fosforilaciji iz mitohondrijev “uhajajo” stranski produkti v citosol. Na ta proces žal nimamo vpliva. Drugi vzrok izpostavljenosti organizma RKZ pa je okolje v katerem živimo. Neprestano smo izpostavljeni oksidantom iz okolja, kot so: ozon, dušikovi oksidi, ionizirajoče in UV- sevanje, pesticidi, alkoholi, stranski produkti dezinfekcije vode s klorom, tobačni dim, itd. Na eksogeno izpostavljenost RKZ imamo delni vpliv: (i) lahko se umaknemo v okolje, kjer je manjša koncentracija okoljskih onesnažil, (ii) zaščitimo se lahko s povečanim vnosom antioksidantov. V prispevku bomo predstavili ali se je smiselno z antioksidanti zaščititi pred tistimi okoljskimi onesnažili, ki vplivajo na povečan oksidativni stres organizma.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:reaktivne kisikove zvrsti, okoljska onesnažila, antioksidanti
Tipologija:1.02 - Pregledni znanstveni članek
Organizacija:ZF - Zdravstvena fakulteta
Leto izida:2014
Št. strani:Str. 19-37
Številčenje:Special edition
UDK:614:544.431.15
ISSN pri članku:1854-0678
URN:URN:NBN:SI:DOC-6LKLARM1
COBISS.SI-ID:4796011 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:353
Število prenosov:170
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Gradivo je del revije

Naslov:Sanitarno inženirstvo
Založnik:Inštitut za sanitarno inženirstvo
ISSN:1854-0678
COBISS.SI-ID:216969216 Povezava se odpre v novem oknu

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:29.11.2019

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Pollutants in air, water and food, oxidative stress and antioxidants
Izvleček:
Free radicals and other reactive oxygen species (ROS) are manly formed endogenously during oxidative phosphorylation inside our cells. During this process, energy in the form of ATP is obtained from ingested food. Compounds from the food react with oxygen and carbon dioxide, water and energy are released. More precisely, each molecule of oxygen is reduced in 4 step reaction into water. However, the mentioned reaction is not 100 % efficient due partial reduction of oxygen which leads into formation ROS. Due to their reactivity ROS molecules cause damage to the cell macromolecules. Unfortunately, there is little we can do regarding the formation of ROS from the endogenous source. The second source of ROS-causing damage to human cells originates from the environment we are living. We are constantly exposed to diverse oxidizing products like: ozone, nitrogen oxides, ionizing and non-ionizing radiation (e.g., UVradiation), various pesticides, alcohol, disinfection by-products, cigarette smoke, etc. In the case of exogenous ROS exposure we have partial influence: we can either move to the environment with less ROS-sources or we can protect ourselves with ingestion of antioxidants. In the article, data will be discussed, whether it is reasonable to increase our defense against environmentaly-induced oxidative stress with antioxidants or not.

Ključne besede:reactive oxigen species, environmental pollutants, antioxidants

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj