izpis_h1_title_alt

Vpliv biodinamičnih preparatov na pridelek izbranih vrtnin
Drofenik, Rok Jožef (Avtor), Jakopič, Jerneja (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, Kolar, Maja (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,31 MB)
MD5: D5337B310D2FD06DA069A097D125C593

Izvleček
Biodinamično kmetijstvo predstavlja možno alternativo kot trajnostno obliko pridelave hrane. Nekateri vidiki biodinamične metode so predmet razprave, saj ne stojijo na strogih znanstvenih temeljih. Eden takšnih vidikov je uporaba biodinamičnih preparatov. V poskusu smo poskušali ovrednotiti učinek biodinamičnih preparatov 500 in 501 na velikost in maso pridelka izbranih vrtnin. Merili smo maso listov, dolžino listov, maso korenine in premer korenine mesečne redkvice (Raphanus sativus L.) ter višino in maso nadzemnega dela navadne rukvice (Eruca sativa Mill.). Določili smo tudi vsebnost vode v pridelku obeh vrst. Poskus smo izvedli v petih obravnavanjih, pri katerih smo preparate uporabili v različnih kombinacijah. Pri enem obravnavanju smo nanos tudi večkrat ponovili. Ugotavljali smo tudi razlike med uporabo posameznega preparata in uporabo obeh preparatov skupaj. Pri navadni redkvici je bil pridelek vseh tretiranih obravnavanj manjši kot pri kontrolni skupini, pri navadni rukvici pa je imela uporaba preparatov znaten pozitiven učinek na višino in maso pridelka. Pri obeh vrtninah je imela hkratna uporaba obeh preparatov manj izrazit učinek, bodisi negativen ali pozitiven. Vpliv preparatov na delež vode pri obeh izbranih vrtninah je bil zanemarljivo majhen. Iz naših rezultatov je težko ovrednotiti uporabnost biodinamičnih preparatov, zato smo mnenja, da je potrebno izvesti še več podobnih poskusov.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:biodinamično kmetijstvo, biodinamični preparati, mesečna redkvica, navadna rukvica
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2019
Založnik:[R. J. Drofenik]
UDK:631.147:631.81.036:635.17:635.567(043.2)
COBISS.SI-ID:9345145 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:342
Število prenosov:134
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Influence of biodynamic preparations on the yields of selected vegetables
Izvleček:
Biodynamic agriculture represents a possible sustainable alternative to conventional forms of food production. Some aspects of the biodynamic method are a matter of discussion, because they do not stand on strict scientific foundations. One such aspect is the use of biodynamic preparations. In this experiment, we attempted to evaluate the effects of biodynamic preparations 500 and 501 on the size and weight of crop yields of selected vegetables. We also determined the water content of the crop. The preparations were used in various combinations on arugula or rocket (Eruca sativa Mill.) and cultivated radish (Raphanus sativus L.). We also examined differences between the use of each preparation separately and the use of both preparations together. With cultivated radish, the crop yields of all treated groups was lower than in the control group, and in the case of rocket, the use of the preparations had a significant positive effect on the amount of crop yield. For both vegetables, the effect of combined use of both preparations was less pronounced, either negatively or positively. The influence of these preparations on the water content in both selected vegetables was negligibly small. Based on our results it is difficult to evaluate the usefulness of biodynamic preparations, and we therefore believe that more similar experiments should be carried out.

Ključne besede:biodynamic agriculture, biodynamic preparations, cultivated radish, arugula, rocket

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj