izpis_h1_title_alt

Prehranski vnos in metabolizem poliaminov
ID Frkal, Neja (Avtor), ID Cigić, Blaž (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,18 MB)
MD5: 0CFD904A37063735CB03B3C64E1C0566

Izvleček
K skupnim poliaminom v organizmu prispeva de novo biosinteza, mikrobna fermentacija v prebavilih in poliamini, ki jih zaužijemo z vsakodnevno prehrano. Namen diplomskega dela je bil predstaviti biološke funkcije in metabolizem izbranih poliaminov, predstaviti vpliv zaužitih poliaminov na metabolizem in zdravje ter predstaviti dejavnike, ki vplivajo na vsebnost poliaminov v živilih. Ker so pozitivno nabite molekule, se povezujejo z nekaterimi negativno nabitimi makromolekulami, kot so nukleinske kisline, fosfolipidi in proteini, kar vodi v njihovo stabilizacijo. Imajo pomembno vlogo pri proliferaciji in ohranjanju optimalne funkcije celic. Z leti se njihova vsebnost v organizmu manjša, zato je potreben večji vnos poliaminov s prehrano. Živila se razlikujejo v vsebnosti skupnih in posameznih poliaminov. Največ putrescina in kadaverina najdemo v fermentiranih izdelkih, medtem ko so dobri viri spermina in spermidina predvsem meso, stročnice in nekateri mlečni izdelki. Nekatere zadnje raziskave so pokazale, da povečan prehranski vnos spermidina pozitivno vpliva na zdravje. Povezujejo ga z nižjim krvnim tlakom, izboljšanjem funkcij srca, daljšo življenjsko dobo in počasnejšo izgubo spomina pri starostnikih. Glavni razlog za ugoden vpliv na zdravje je njegov vpliv na avtofagijo, ki ima pomembno vlogo pri regeneraciji organizma. Poliamini so vpleteni tudi v različne bolezni, kot sta rak in Alzheimerjeva bolezen.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:biogeni amini, poliamini, spermidin, spermin, živila, bolezni, prehranski vnos, metabolizem, vpliv na zdravje
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:[N. Frkal]
Leto izida:2019
PID:20.500.12556/RUL-109730 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:613.2:547.415:612.015.3:641.1
COBISS.SI-ID:5089656 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:07.09.2019
Število ogledov:1499
Število prenosov:242
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Dietary intake and metabolism of polyamines
Izvleček:
De novo biosynthesis, microbial fermentation and dietary intake contribute to the polyamine body pool. The aim of this thesis was to present the biological functions and metabolism of certain polyamines. Additionally, various factors that influence the content in foods were presented. Due to their positive charge polyamines bind to negatively charged macromolecules, like nucleic acids, phospholipids and proteins, which leads to their stabilization. They have a significant role in cell proliferation and in maintaining optimal cell function. Endogenous biosynthesis is decreased in ageing and larger dietary intake is recommended. In foods, the content of polyamines varies within food types. Putrescine and cadaverine are the main polyamines in vegetables while the best sources of spermine and spermidine are meats, legumes and milk products. Recently it was shown that dietary intake of spermidine has a positive effect of health, resulting in lower blood pressure, improved heart function, prolonged lifespan and suppression of memory impairment. Positive effects are related to induction of autophagy, which has an important role in normal functioning of organism. Polyamines are also involved in different diseases such as cancer and Alzheimer’s disease.

Ključne besede:biogenic amines, polyamines, spermidine, spermine, foods, diseases, dietary intake, metabolism, health impact

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj