izpis_h1_title_alt

Antioksidativni potencial konopljinih semen
Šetina, Urška (Avtor), Abramovič, Helena (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,04 MB)

Izvleček
Konopljina semena, katerih priljubljenost vse bolj narašča, so izvrsten vir hranilnih snovi, esencialnih aminokislin in maščobnih kislin. Vsebujejo tudi nekatere bioaktivne molekule, ki delujejo kot antioksidanti in imajo pozitiven vpliv na zdravje človeka. Cilj diplomske naloge je bil določiti vsebnost fenolnih spojin v različnih sortah konopljinih semen. Prav tako smo določali antioksidativni potencial (AOP) konopljinih semen tako v homogenem (etanol), kot tudi heterogenem (emulzija linolne kisline v vodi) okolju. Semena smo zmleli in razmastili ter ekstrahirali fenolne spojine s 70 % etanolom. Določali smo skupne fenolne spojine s Folin Ciocalteujevo metodo, sposobnost lovljenja prostih radikalov DPPH• in izvedli metodo beljenja ?-karotena v emulziji. Ugotovili smo, da se učinkovitost posameznih antioksidantov razlikuje v različnih sistemih. Prav tako smo prišli do zaključka, da sorte z največ fenolnih spojin nimajo največjega AOP.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:industrijska konoplja, Cannabis sativa L., konopljina semena, antioksidanti, fenolne spojine, antioksidativni potencial
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2019
Založnik:[U. Šetina]
UDK:633.522:66.094.3.097.8:547.56
COBISS.SI-ID:5087352 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:142
Število prenosov:68
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Antioxidant potential of hemp seeds
Izvleček:
Hemp seeds are an excellent source of nutrients, such as essential amino acids and fatty acids, and their popularity is growing every day. They also contain bioactive molecules that function as antioxidants and therefore have a positive impact on human health. The aim of graduation thesis was to determine content of total phenolic compounds in different sorts of hemp seeds. We have also examined antioxidant potential (AOP) in different systems: homogeneous (ethanol) and heterogeneous (emulsion of linoleic acid in water) system. Before the extraction of phenolic compounds in 70 % ethanol, hemp seeds were grinded and defatted. We determined total phenolic content with Folin Ciocalteu method, analysed the scavenging activity of free DPPH• radicals and carried out ?-carotene bleaching assay in emulsion. We came to the conclusion that activity of particular antioxidant in homogeneous and heterogeneous system differentiates. Furthermore, hemp seeds with the highest content of phenolic compounds do not have the highest AOP.

Ključne besede:industrial hemp, Cannabis sativa L., hempseed, antioxidants, phenolic compounds, antioxidant potential

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj