izpis_h1_title_alt

Antioksidativna učinkovitost rdečega čaja in njegova prepoznavnost med potrošniki
ID Golob, Eva (Avtor), ID Korošec, Mojca (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (615,07 KB)
MD5: 74F4E8EEBABEF84596DB50D9CF760CE0

Izvleček
Rdeči čaj je vrsta čaja s številnimi zanimivimi posebnostmi, med katerimi najbolj izstopajo naslednje: ne vsebuje teina, ima visok delež skupnih fenolnih spojin ter visok antioksidativni potencial, zaradi nizkega deleža taninov ni izrazito grenkega okusa ter izvira iz južne Afrike. Glavni namen dela je bil določiti vsebnost skupnih fenolnih spojin in antioksidativne učinkovitosti v vzorcih rdečega čaja višje kakovosti ter z anketo ugotoviti, kako dobro poznajo in koliko uporabljajo rdeči čaj potrošniki iz Slovenije in Španije. Kemijsko analizo smo opravili na šestih vzorcih mešanic rdečega čaja in dodatkov, enemu vzorcu rdečega čaja višje kakovosti ter vzorcu zelenega čaja višje kakovosti kot primerjavo. Anketo o prepoznavnosti in uporabi rdečega čaja smo pripravili na spletni strani www.1ka.si ter rezultate obdelali z osnovnimi statističnimi testi. Na podlagi rezultatov analiz kemijskih parametrov smo prišli do zaključka, da sta v vzorcih rdečega čaja z dodatki antioksidativna učinkovitost ter vsebnost skupnih fenolnih spojin višja kot v vzorcu samega rdečega čaja in vzorcu zelenega čaja. Razlikovale so se tudi vrednosti analiziranih parametrov med posameznimi vzorci mešanic rdečega čaja. Z izračunom korelacijskega koeficienta smo potrdili, da sta antioksidativna učinkovitost in vsebnost skupnih fenolnih spojin med seboj povezani, saj višja vrednost enega parametra pomeni tudi višjo vrednost drugega. Rezultati ankete so pokazali, da med odgovori Slovencev in Špancev ni bilo večjih razlik, razen to, da večji odstotek Špancev pozna rdeči čaj in da ga pogosteje uživajo kot Slovenci.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:rdeči čaj, Aspalathus linearis, antioksidativna učinkovitost, skupne fenolne spojine, anketa, potrošniki
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:[E. Golob]
Leto izida:2019
PID:20.500.12556/RUL-109176 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:663.95:66.094.3.097.8:366.1
COBISS.SI-ID:5084280 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:25.08.2019
Število ogledov:1004
Število prenosov:196
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Antioxidant efficiency of rooibos tea and its recognition among consumers
Izvleček:
Rooibos tea is a sort of tea with many interesting features among which the most outstanding are the following: it does not contain theine, it has high total phenolic content and high antioxidant potential, because of low tannin status, it does not have distinct bitter taste and it originates from South Africa. The aim of this work was to determine total phenolic content and antioxidant efficiency in samples of rooibos tea of high quality and to find out, with the help of questionnaire, how well do consumers from Slovenia and Spain know rooibos tea and how frequently do they consume it. With the chemical analysis six samples, which contained mixtures with rooibos teas and herbs, one sample of rooibos tea of high quality and one sample of green tea of high quality were evaluated. We prepared the questionnaire about recognition and usage of rooibos tea on website www.1ka.si and the results were analysed with basics statistical tests. Based on the results of chemical analysis we concluded that the samples of rooibos teas with herbs had higher antioxidant efficiency and higher total phenolic content than samples of rooibos tea and green tea, respectively. The differences in analysed parameters were also observed among samples of mixtures with rooibos tea. The correlation coefficient showed that total phenolic content and antioxidant efficiency are strongly related, because higher content of one parameter also means higher content of the second parameter. Results of questionnaire did not show bigger differences between answers of Slovenians and Spaniards. The biggest difference was that the higher percentage of Spanish consumers have heard about rooibos tea and they also consume it more often than Slovenians.

Ključne besede:rooibos tea, Aspalathus linearis, antioxidant efficiency, total phenolic content, questionnaire, consumers

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj