izpis_h1_title_alt

Podobe družin v sodobnem slovenskem romanu
Lupšina, Mateja (Avtor), Zupan Sosič, Alojzija (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,46 MB)
.docxDOCX - Priloga, prenos (16,55 KB)
.docxDOCX - Priloga, prenos (15,05 KB)
.docxDOCX - Priloga, prenos (16,21 KB)

Izvleček
V magistrski nalogi smo obravnavali podobo družin v sodobnem slovenskem romanu. Primerjava sedmih sodobnih slovenskih romanov Otroške stvari (2003) in Kristalni čas (1990) Lojzeta Kovačiča, Boštjanov let (2003) in Zmote dijaka Tjaža (1972) Florjana Lipuša, Ime mi je Damjan (2001) Suzane Tratnik, Nespečnost (2006) Vinka Möderndorferja in Da me je strah? (2013) Maruše Krese je pokazala, da spreminjanje družine, družinskega življenja in vloge družinskih članov, ki jih opazujemo skozi čas in se odražajo v družbeni realnosti, lahko opazimo tudi v sodobnem slovenskem romanu. V romanih, katerih dogajalni čas predstavlja prvo polovico 20. stol., imamo opraviti predvsem z dvostarševsko, reorganizirano in razširjeno družino, medtem ko lahko v romanih, ki so postavljeni v drugo polovico 20. stol., beremo tudi o enostarševskih družinah, kar sovpada s trendi družinskega življenja v družbeni realnosti, saj ravno dežel enostarševskih družin narašča. Opazili smo tudi trende, ki so povezani s spreminjanjem vloge in položaja družinskih članov. V romanih Florjana Lipuša in Lojzeta Kovačiča, ki predstavljajo čas prve polovice 20. stol., je bila vloga ženske vezana na dom in delo doma. Poslanstvo ženske v tem obdobju pa je pomenilo biti dobra žena, gospodinja in mati. Vloga ženske se je spremenila v 60. letih 20. stol., ko je prišlo do množičnega zaposlovanja žensk, kar je vplivalo tudi na družine in družinsko življenje, saj so se ženske srečale z dvojno obremenjenostjo, s katero se je srečala tudi glavna oseba romana Da me je strah?. Skrb za otroke tako več ni samo v domeni matere, ampak smo v drugi polovici 20. stol. priča fenomenu novega očetovstva, kar pomeni, da se v vzgojo in skrb za otroke vključujejo tudi očetje. Če smo v romanih Florjana Lipuša opazovali moškega, ki so mu člani družine podrejeni, ki izvaja fizično nasilje nad otrokom, lahko v romanih Nespečnost, Kristalni čas in Da me je strah? opazujemo očete, ki skrbijo za otroke in jih ne pretepajo. Primerjava romanov je pokazala tudi, kako se je spreminjal položaj otroka. Če je bil v prvi polovici 20. stol. podrejen svojim staršem, ki jih je moral strogo spoštovati, za napake pa trpeti fizično kaznovanje, kar smo opazili v romanih Florjana Lipuša in Lojzeta Kovačiča, je od druge polovice 20. stol. postavljen v središče pozornosti in razumljen kot bitje, ki ga je treba zaščititi in mu omogočiti čim boljšo prihodnost.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:družina, družinska pluralizacija, vloga ženske, vloga moškega, položaj otroka, sodobni slovenski roman
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga (mb22)
Organizacija:FF - Filozofska fakulteta
Leto izida:2019
Število ogledov:20
Število prenosov:16
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na: Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Images of families in the modern Slovenian novel
Izvleček:
Comparison of seven modern Slovene novels “Otroške stvari” (2003) and “Kristalni čas” (1990) by Lojze Kovačič, “Boštjanov let” (2003) and “Zmote dijaka Tjaža” (1972) by Florjan Lipuš, “Ime mi je Damjan” (2001) by Suzana Tratnik, “Nespečnost” (2006) by Vinko Möderndorfer and “Da me je strah?” (2013) by Maruša Krese has shown that changes in family, family life and roles of family members, which are observed over time and reflected in the reality can also be observed in the modern Slovenian novel. In novels, which represent the time of the first half of the 20th century, we have to do primarily with a two-parent, reorganized and expanded family. While in the novels, which are set up in the second half of the 20th century, we can also read about single-parent families, which coincides with the trends in family life in social reality where the number of single-parent families is increasing. We also noticed trends that are connected with changing of role and position of family members. Role of a female was bound to home and work in novels by Florjan Lipuš and Lojze Kovačič, which represent the time of the first half of the 20th century. Mission of the female in this period meant being a good wife, a housewife and a mother. The role of women changed in the 1960s when massive employment of women occurred, which also influenced families and family life, as women met with a double burden, that also the protagonist of a novel “Da me je strah?” met with. Care for children isn't only in the mother's domain. In the second half of the 20th century, we witness a new paternity, which means that fathers are involved in the upbringing and care of children. In the novels by Florjan Lipuš we observed a man who was the master and head of the family and preformed physical violence against a child. In novels “Nespečnost”, “Kristalni čas” and “Da me je strah?” fathers took care for their children. Position of a child has also changed. At the beginning of the 20th century he was subordinate to his parents, he had to respect them and suffer physical violence, which we observed in novels by Florjan Lipuš and Lojze Kovačič. From the second half of the 20th century a child is put to the center of attention and understood as a being that needs to be protected.

Ključne besede:family, family pluralization, role of a woman, role of a man, position of the child, modern Slovene novel

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj