izpis_h1_title_alt

Znanje in napačne predstave osnovnošolcev o kačah ter njihova pripravljenost za varovanje kač
Črnac, Gaja (Avtor), Tomažič, Iztok (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://pefprints.pef.uni-lj.si/5692/ Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Zaradi edinstvene življenjske zgodovine so kače pomembne v številnih ekoloških procesih, so plenilci in plen vretenčarjev in nevretenčarjev. Včasih so bile predstavljene kot vir občudovanja in strahu, uporabljali so jih tudi za različne verske obrede in v medicini. Prebivalci Slovenije se kač bojijo, imajo o njih veliko napačnih predstav in verjamejo v različne mite, ki o njih govorijo. Vse kače v Sloveniji so zavarovane in uvrščene na rdeči seznam ogroženih živalskih vrst. Ena od ključnih ustanov, ki vpliva na pozitiven odnos do kač, na znanje in odpravljane napačnih predstav o kačah je šola. Učenci se o kačah učijo predvsem v osnovni šoli. Izvedli smo raziskavo, kjer nas je zanimalo kakšno je znanje in kašne so napačne predstave osnovnošolcev o kačah. V ta namen smo uporabili anketni vprašalnik in preizkus znanja o kačah. V raziskavi je sodelovalo 210 učencev dveh osnovnih šol od 6. do 9. razreda. Vse pridobljene podatke smo analizirali glede na spol, starost in neposredne izkušnje z živalmi. Rezultati raziskave so pokazali, da je znanje učencev pomanjkljivo in z veliko napačnimi predstavami. Glede na spol so fantje pokazali več znanja kot dekleta. Glede na starost, so najbolje odgovarjali učenci 7. razredov ter tisti učenci, ki so navedli, da so pred seboj ali v rokah že imeli kačo. V povezavi med znanjem in neposredno izkušnjo s kačami pa ni bistvenih razlik. Ker je varovanje vrst ena izmed ključnih dejanj, da ohranimo obstoj določene vrste, nas je tudi zanimalo, kako so se učenci pripravljeni vključevati v varovanje kač. Učenci so odgovarjali na deset trditev, ki so se navezovale na varovanje kač. Rezultati so pokazali, da so se učenci pripravljeni vključevati v varovanje kač, ne glede na to, da kače ne želijo srečati v naravi, ker se je bojijo. Glede na spol med dekleti in fanti, pri pripravljenosti k vključevanju v varovanje kač, ni bistvenih razlik, z večanjem starosti učencev pa upada zanimanje za živali. Ugotovili smo, da neposredna izkušnja vpliva na varovanje kač, saj imajo tisti učenci, ki so kačo imeli že v rokah, večjo željo srečanja s kačo.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:kače
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:PEF - Pedagoška fakulteta
Leto izida:2019
COBISS.SI-ID:12394313  Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:174
Število prenosov:48
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Student's knowledge and misconceptions about snakes and their willingness to participate in their conserevate
Izvleček:
Snakes are important in many ecological processes, due to their unique life history. They are predators as well as vertebrate's and non-vertebrate's prey. They once represented the source of admiration, fear and were used in different religious ceremonies and in medicine. Slovenian residents are afraid of snakes. They have created misconceptions and believe in different myths about them. All snakes in Slovenia are protected and listed on the IUCN Red list. The key institution that has an impact on a positive relation toward snakes, spreading knowledge and eliminating misconceptions about snakes, is also school. We carried out a survey in which we were interested in knowledge and misconceptions about snakes among pupils of elementary school. We used questionnaire and knowledge test that was based on snakes. There were 210 pupils participating in the survey, from 6th to 9th grade of 2 different elementary schools. We analysed all acquired data by gender, age and direct experience with animals. Results have shown lack of pupil's knowledge about snakes with a lot of misconceptions. Based on age, best answers were given by 7th grade and by the ones that have already held or seen a snake. But there were no significant differences between knowledge and direct experience with snake. Protection of species is one of the key acts to maintain their existence, fort his reason we were also interested in how willing were pupils in getting involved in snake protection. Pupils were answering 10 questions regarding snakes. Results have shown that the pupils were willing to participate in snake protection, even if they are afraid of them and don't want to run into them in the forest. Based on a gender, there is no significant difference in the answers between boys and girls, but higher in age, the interest in animal is decreasing. Direct experience with animals also has an imact on snakes protection because pupils that have once held a snake have a strong desire to be around it in the future. The survey can have a positive influence on future teachers, so they can include living organisms in their teaching and in this way help pupils to have direct experience with animals.

Ključne besede:snakes

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj