izpis_h1_title_alt

Model podpore na delovnem mestu pri osebi z Aspergerjevim sindromom : magistrsko delo
Vrabl, Ingrid (Avtor), Macedoni-Lukšič, Marta (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, Jerman, Janez (Komentor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://pefprints.pef.uni-lj.si/id/eprint/5373 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Aspergerjev sindrom je oblika avtizma, vseživljenjsko stanje, ki se kaže v posameznikovem razumevanju sveta, procesiranju informacij in vzpostavljanju odnosov z drugimi ljudmi. Pri osebah z Aspergerjevim sindromom pogosto opažamo težave, ki so povezane z izvršilnim funkcioniranjem. Te se pri osebah kažejo tudi kasneje v življenju, v času odraslosti. Izvršilne funkcije igrajo pomembno vlogo v vsakdanjem življenju sleherne osebe in so pomembne tako v izobraževanju kot na delovnem mestu. Zaposlitev za posameznika ne pomeni le finančne neodvisnosti, temveč delo med drugim omogoča vključevanje v širšo okolje, spoznavanje in širjenje socialnega kroga. Zaposleni ljudje so po mnogih raziskavah srečnejši, socialni krog je večji, v splošnem pa imajo manj težav, ki so posledično povezane z brezposelnostjo. In ker so osebe z Aspergerjevim sindromom na delovnem mestu postavljene pred veliko zahtev in izzivov, je pomembno, da so pri tem uspešne. Med dejavnike uspešnosti na delovnem mestu spada tudi razvitost izvršilnih funkcij. Pričujoče magistrsko delo predstavlja oblikovan model podpore na delovnem mestu, katerega izvajanje je potekalo z odraslo osebo, ki ima diagnosticiran Aspergerjev sindrom. V modelu podpore smo se osredotočili na dve izvršilni funkciji – organizacijo in načrtovanje. Sprva smo ugotavljali, v kolikšni meri so pri osebi razvite organizacijske spretnosti in spretnosti načrtovanja, oblikovali model podpore in ga nato z osebo izvajali na delovnem mestu. Ugotavljali smo, v kolikšni meri je model podpore pripomogel k izboljšanju organizacijskih spretnosti in spretnosti načrtovanja pri osebi z Aspergerjevim sindromom na delovnem mestu in ali je prispeval k večji produktivnosti osebe. Uvedba dnevnega urnika je osebo privedla do tega, da je začela z opravljanjem delovnih nalog, ki so se ji dnevno kopičile. Beleženi rezultati prikazujejo, da se je bila oseba sposobna delno držati dnevnega urnika, ki je bil osnova modela podpore. To pomeni, da je sicer pogosto opravila vse zastavljene delovne naloge, vendar ne v časovnem okvirju, ki ga je določal dnevni urnik. Mentorjeva podpora v obliki enournega spremljanja na dan se je izkazala za uspešno. Mentor je z osebo v tem času sestavil dnevni urnik z delovnimi nalogami in normami ter nato osebo spremljal v začetku opravljanja nalog po urniku. V tem času je ta zbrano opravljala delovne naloge, kasneje, v odsotnosti mentorja, pa je naloge opravljala daljši čas in pozornost namenjala tudi nepomembnim nalogam. Iz tega sledi, da oseba z Aspergerjevim sindromom potrebuje mentorjevo podporo več časa na dan, kot ga je omogočala naša raziskava.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:Aspergerjev sindrom, avtistične motnje, odraslost in zaposlitev, organizacijske spretnosti, spretnosti načrtovanja, model podpore
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga (mb22)
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:PEF - Pedagoška fakulteta
Leto izida:2018
Založnik:[I. Vrabl]
Št. strani:VI, 62 str.
UDK:376(043.2)
COBISS.SI-ID:12149065 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:229
Število prenosov:62
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Workplace support model for person with Asperger syndrome
Izvleček:
Asperger syndrome is a form of autism, a lifelong condition that is reflected in the individual's understanding of the world, the processing of information and the establishment of relationships with other people. In people with Asperger syndrome, we often see problems that are associated with executive function. These also appear later in life, at the time of adulthood. Executive functions play an important role in the everyday life of each person, they are important both in education and at the workplace. For an individual, employment does not only mean financial independence, but much more. Working, among other things, enables integration into wider environment, meeting other people and expanding social circle. According to many studies, employed people are happier, the social circle is larger, and in general they have fewer problems that are consequently related to unemployment. And since people with Asperger syndrome are faced with many demands and challenges at the workplace, it is important that they are successful in that. The success factors at the workplace include also the development of executive functions. The existent master's thesis presents a designed model of support at the workplace, the implementation of which was carried out with an adult diagnosed with Asperger syndrome. In the model of support, we focused on two executive functions - organization and planning. First, we determined how much the organizational and planning skills were developed in the person; we developed a model of support and then implemented it with the person at the workplace. We have examined the extent to which the model of support has helped to improve organizational and planning skills in a person with Asperger syndrome at the workplace, and if it has contributed to greater productivity of a person at the workplace. The introduction of the daily schedule led the person to start performing tasks that were daily accumulated. The recorded results show that the person was able to partially follow the daily schedule, which was the basis of the model of support. This means that the person often performed all the tasks assigned, but not within the timeframe set by the daily schedule. The support of the mentor in the form of one-hour supervision per day has proved successful. During this time, the mentor compiled a daily schedule with work assignments and norms and then followed the person in the beginning of the assignments according to the schedule. In the meantime, the person performed the work assignments attentively, yet later, in the absence of the mentor, the person performed the tasks for a longer period of time and paid attention also to irrelevant assignments. It follows that a person with Asperger syndrome needs support from the mentor more time per day than the latter research enabled.

Ključne besede:autism, avtizem

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj