izpis_h1_title_alt

Jetrenjaki iz rodu Conocephalum v Sloveniji : diplomsko delo
Miklavčič, Tilen (Avtor), Strgulc-Krajšek, Simona (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://pefprints.pef.uni-lj.si/id/eprint/5359 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
V diplomskem delu sem raziskoval jetrenjake (Marchantiophyta) iz rodu Conocephalum v Sloveniji. V Evropi uspevata dve vrsti iz tega rodu: C. conicum (L.) Dumort. in C. salebrosum Szweykowski, Buczkowska & Odrzykoski. Vrsta C. salebrosum je bila opisana leta 2005 (Szweykowski, Buczkowska, Odrzykoski, 2005) in je razširjena skoraj v vseh evropskih državah (Hodgetts, 2015). Po navedbah v Seznamu jetrenjakov (Marchantiophyta) in rogovnjakov (Anthocerophyta) Slovenije (Martinčič, 2011) v Sloveniji uspeva le splošno razširjena vrsta C. conicum. Po objavi seznama sta bili v Sloveniji najdeni dve nahajališči vrste C. salebrosum: na Kozjaku (Martinčič, 2012) in zahodno od Sodražice v smeri Blok (Martinčič, 2017). Martinčič (2017) predvideva, da je ta vrsta v Sloveniji bolj razširjena, kot je trenutno znano. Jetrenjake smo vzorčili na 38 lokacijah, predvsem v zahodni in osrednji Sloveniji. V laboratoriju smo pripravili preparate za ogled s presevnim svetlobnim mikroskopom, izmerili nekatere lastnosti, ki so pomembne za določitev vrste ter vzorce določili. Vzorce smo herbarizirali ter jih shranili v herbarijsko zbirko LJU. Ugotovili smo, da je vrsta C. salebrosum splošno razširjena v osrednjem in zahodnem delu Slovenije. Vrsta C. conicum naj bi bila v Sloveniji splošno razširjena (Martinčič, 2011), glede na naše rezultate o pogostosti vrste C. salebrosum pa pričakujemo, da so mnogi podatki, ki so jih v preteklosti zabeležili kot C. conicum, dejansko podatki za vrsto C. salebrosum. V alpskem fitogeografskem območju kljub vzorčenju vrste C. conicum nismo našli.. V okviru diplomske naloge smo izdelali tudi določevalni ključ za ti dve vrsti. Ker do sedaj ti jetrenjaki niso imeli slovenskega imena, predlagamo ime »veliki jetrenjak« za rod Conocephalum, za C. conicum »navadni veliki jetrenjak« in za C. salebrosum »kačjekoži veliki jetrenjak«. V nadaljevanju bi bilo smiselno revidirati še herbarijski material iz Herbarija LJU, ki vsebuje prek 100 herbarijskih primerkov iz rodu Conocephalum. Prav tako bi bilo smiselno dodatno vzorčenje v vzhodnem in južnem delu Slovenije, saj je večina vzorcev nabranih za to diplomsko nalogo iz zahodnega in osrednjega dela Slovenije. S tem bi dobili boljši pregled o razširjenosti obeh vrst.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:Conocephalum, jeternjaki, Marchantiophyta, zemljevid razširjenosti, določevalni ključ
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:PEF - Pedagoška fakulteta
Leto izida:2018
Založnik:[T. Miklavčič]
Št. strani:VI, 26 str.
UDK:582.321(043.2)
COBISS.SI-ID:12144969 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:489
Število prenosov:109
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Liverworts from genus Conocephalum in Slovenia
Izvleček:
Our research focused on liverworts (Marchantiophyta) from genus Conocephalum in Slovenia. In Europe, there are two species of liverworts belonging to genus Conocephalum: C. conicum (L.) Dumort and C. salebrosum Szweykowski, Buczkowska & Odrzykoski. The latter was described in 2005 by Szweykowski et al. as a separate species from C. conicum. The later floristic researches revealed that the new species is present in almost all European countries (Hodgetts, 2015). Martinčič (2017) predicted that C. salebrosum is distributed in a larger area in Slovenia as known. Until our research in 2018, there were only two localities of C. salebrosum known in Slovenia, in Kozjak (Martinčič, 2012) and Sodražica in direction of Bloke (Martinčič, 2017). Liverworts were sampled in 38 locations mostly in western and central Slovenia. We prepared specimens to be examined under light microscope, measured some characters relevant for the determination of samples. Samples were also herbarized and included in Herbarium LJU. The results revealed that C. salebrosum is widespread in western and central Slovenia. C. Conicum was generally widespread in Slovenia (Martinčič, 2011), according to our results on the frequency of C. salebrosum, we expect that many data recorded in the past as C. conicum, is actual data for the C. salebrosum. Despite sampling we were not able to find C. conicum in Alpine region of Slovenia. We made the identification key to determine those two species. As genus and both species haven't had Slovene names, we suggest names »veliki jetrenjak« for genus Conocephalum, »navadni veliki jetrenjak« for C. conicum and »kačjekoži veliki jetrenjak« for C. salebrosum. The revision of herbarium material from Herbarium LJU is planned. The collection contains about 100 herbarium sheets, all identified as C. conicum. Because most of the samples for this research were collected in western and central part of Slovenia we suggest further sampling in southern and eastern parts of Slovenia This data will supplement the knowledge about the distribution of both species in Slovenia.

Ključne besede:biology, botany, biologija, botanika

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj