izpis_h1_title_alt

Vpliv pitanja z voluminozno krmo ali žiti na kakovost govejega mesa
ID Kunstelj, Tadeja (Avtor), ID Žgur, Silvester (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (425,80 KB)
MD5: AAF3052A47A09A35A1351178280AA8BD

Izvleček
Pri primerjavi literaturnih virov se vidi, da se meso govedi spitanih z voluminozno krmo, pašo, v primerjavi z mesom govedi spitanih pretežno z močnimi krmili, najbolj razlikuje v kemični sestavi. Običajno vsebuje meso govedi spitanih z voluminozno krmo več antioksidantov, vitaminov in njihovih prekurzorjev ter manj maščob, z izboljšano maščobnokislinsko sestavo. Intramuskularna maščoba vsebuje običajno nekoliko več nasičenih in manj enkrat nenasičenih ter predvsem več večkrat nenasičenih maščobnih kislin, vakcenske, konjugirane linolne kisline in n-3 maščobnih kislin ter s tem tudi ugodnejše, ožje, razmerje n-6: n-3 maščobnih kislin. Z manjšo vsebnostjo intramuskularne maščobe je pogosto povezano poslabšanje senzoričnih lastnosti mesa, predvsem mehkobe in sočnosti. Spremenjena maščobnokislinska sestava pa vpliva tudi na okus mesa. Barva mesa je lahko bolj intenzivno rdeča in rumena, kar je za potrošnike nezaželeno, po drugi strani pa je boljša obstojnost barve mesa, kar je izrazito pozitivno. Pri interpretaciji teh razlik pa moramo biti previdni, saj je krma samo eden izmed dejavnikov, ki vplivajo na lastnosti mesa. Upoštevati moramo tudi druge dejavnike (pasmo, spol, starost, telesno maso, ravnanje z živalmi pred zakolom in s klavnimi polovicami po zakolu) in njihove medsebojne interakcije, ki vplivajo na lastnosti mesa in s tem na njegovo kakovost.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:govedo, pitanje, prehrana živali, meso, kakovost
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2018
PID:20.500.12556/RUL-103501 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:4129928 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:19.09.2018
Število ogledov:1257
Število prenosov:272
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Effect of forage or grain feeding on beef quality
Izvleček:
The reviewed literature suggested that meat from cattle fattened on grass-based diets compared to grain based diets differ mostly in chemical composition. Beef from grassbased diets usually contains more antioxidants, vitamins, their precursors and less fat with improved fatty acid composition. Intramuscular fat usually contains slightly more saturated and less monounsaturated, and particularly more unsaturated fatty acids, vaccine, conjugated linoleic acid and n-3 fatty acids, and thus a more favorable, narrower n-6/n-3 ratio of fatty acids. A lower intramuscular fat content is often associated with a deterioration of the sensory properties of the meat, especially tenderness and juiciness. The modified fatty acid composition also affects meat aroma. The color of the meat can be more intensively red and yellow, which is undesirable for consumers; on the other hand, meat colour stability is improved, which is clearly positive. However, when interpreting these differences, we must be careful, as feed is one of many factors that influence meat characteristics. We must also consider other factors (breed, sex, age, body mass, handling of animals before slaughter and carcasses after slaughter) and their interactions, which affect meat characteristics and its quality.

Ključne besede:cattle, fattening, animal nutrition, beef, quality

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj