izpis_h1_title_alt

Antioksidativna učinkovitost izvlečkov iz kaljenih semen navadnega rička (Camelina sativa L.)
ID Primožič, Sabina (Avtor), ID Abramovič, Helena (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,44 MB)
MD5: CD699A97007B1EF046DE283F28219930

Izvleček
V okviru diplomskega dela smo želeli ugotoviti, ali ima kaljenje semen navadnega rička (Camelina sativa L.) vpliv na antioksidativno učinkovitost (AU) pripravljenih izvlečkov. V analizo smo dobili metanolne izvlečke iz nekaljenih in kaljenih (24, 48, 72 in 96 ur) semen. AU smo določili kot sposobnost lovljenja 1,1-difenil-2-pikrilhidrazil radikala (DPPH·) in kot učinkovitost pri preprečevanju razbarvanja β-karotena v emulziji linolne kisline in vode. Rezultate pri prvi omenjeni metodi smo predstavili kot volumen izvlečka, ki je potreben za 50 % inhibicijo začetne vsebnosti DPPH· v reakcijski zmesi (EV50). Pri drugi metodi pa smo učinkovitost v emulziji (AUe) izrazili kot zmanjšanje razbarvanja β-karotena v emulziji, ki vsebuje izvleček, glede na obseg razbarvanja v emulziji brez izvlečka. Vsi preiskovani izvlečki fenolnih spojin iz nekaljenih in kaljenih semen so pri obeh metodah pokazali, da imajo antioksidativno učinkovitost. Pri metodi DPPH· je le izvleček iz semen, katerih kaljenje je trajalo 24 ur (EV50 = 24,8 ± 0,9 µL), pokazal večjo AU, kot jo je imel izvleček iz nekaljenih semen. V emulziji so imeli vsi izvlečki iz kaljenih semen slabšo učinkovitost od izvlečka iz nekaljenih semen (AUe = 83 ± 1 %). AUe izvlečka iz semen kaljenih 24 ur je bila blizu AUe izvlečka iz nekaljenih semen.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:navadni riček, Camelina sativa L., kaljena semena, izvlečki iz kaljenih semen, antioksidativna učinkovitost, beljenje β-karotena, lovljenje DPPH·
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:[S. Primožič]
Leto izida:2018
PID:20.500.12556/RUL-103157 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:633.85:577.1:66.094.3.097.8
COBISS.SI-ID:4948600 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:14.09.2018
Število ogledov:1680
Število prenosov:427
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Antioxidant effect of extracts from germinated seeds of Camelina sativa L.
Izvleček:
In the frame of diploma work we aimed to determine whether the germination of seeds of Camelina sativa L. has an influence on the antioxidant effectiveness (AE) of prepared extracts. For analysis we obtained methanolic extracts from non-germinated and germinated (24, 48, 72 and 96 h) seeds. AE was determined as the ability to scavenge free 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical (DPPH·) and as the effectiveness in preventing a discoloration of β-carotene in the emulsion of linoleic acid and water. The results of the first mentioned method were presented as the volume of the extract needed for the inhibition of 50 % of the initial DPPH· amount in the reaction mixture (EV50). In the second method, the effectiveness in emulsion (AEe) was expressed as a decrease in β-carotene discoloration in the emulsion containing an extract according to the extent of discoloration in emulsion without extract. All of the investigated extracts of phenolic compounds from non-germinated and germinated seeds showed to have an antioxidant effectiveness in both methods. At DPPH· method only the extract from seeds germinated for 24 h (EV50 = 24.8 ± 0.9 μL) showed higher AE than the extract from non-germinated seeds. In the emulsion all of the extracts from germinated seeds had lower effectiveness than extract from non-germinated seeds (AEe = 83 ± 1 %). The AEe of extract from seeds germinated for 24 h was close to AEe of extract from non-germinated seeds.

Ključne besede:Camelina sativa L., germinated seeds, extracts from germinated seeds, antioxidant effectiveness, β-carotene bleaching, DPPH· radical scavenging

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj