izpis_h1_title_alt

Rastlinski inhibitorji zaznavanja kvoruma patogenih bakterij, prenosljivih s hrano
ID Ogrizek, Janja (Avtor), ID Smole Možina, Sonja (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,03 MB)
MD5: A41F23897882E6F4A004579B01E65DFB

Izvleček
Na področju živilstva je prisotno prizadevanje za raziskovanje preventivnih ukrepov preprečevanja pojava kvarjenja živil in okužb, povzročenih s prenosom patogenih bakterij preko hrane. Zaradi mikrobne medcelične komunikacije, ki naj bi pri omenjenih procesih imela pomembnejšo vlogo, se v raziskovalni praksi prizadeva za odkritje primernih načinov njene inhibicije. Namen pregleda je poleg pojasnitve osnovnih zakonitosti mehanizma zaznavanja kvoruma pri Gram negativnih bakterijah tudi hkratna obravnava objavljene literature o potencialnih rastlinskih inhibitorjih. Ti za zdravje človeka ne smejo biti škodljivi, imajo pa vpliv na zaznavanje celične gostote bakterij ter z njim reguliranih fenotipskih lastnosti, ključnih za preživetje v živilski verigi. Problematika je omejena na pomembnejše patogene bakterije, prenosljive s hrano, nanaša pa se na najpogosteje v literaturi omenjene rastlinske inhibitorje zaznavanja kvoruma, ki sodijo v skupine rastlin kot so npr. sadje in zelenjava, začimbe, zdravilne rastline in/ali njihova eterična olja, izvlečke kot tudi nekatere posamezne rastlinske učinkovine.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:patogene bakterije, varnost živil, zaznavanje kvoruma, rastlinski inhibitorji, naravne učinkovine, inhibicija medcelične komunikacije
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:[J. Ogrizek]
Leto izida:2018
PID:20.500.12556/RUL-103153 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:579.67:579.26:547.9
COBISS.SI-ID:4948344 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:14.09.2018
Število ogledov:1662
Število prenosov:282
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Plant compounds as quorum sensing inhibitors of food-borne pathogenic bacteria
Izvleček:
In the field of food technology, there is an increasing effort to explore preventive measures to prevent the appearance of food spoilage and infections caused by the transmission of pathogenic bacteria through food. Due to the microbial cell-to-cell communication, which supposed to play an important role in aforementioned processes, it seeks in the research practice to discover the appropriate way of its inhibition. In addition to explaining the basic principles of the quorum sensing mechanism in Gram negative bacteria, the purpose of the review is also to address the published literature on potential plant compounds as quorum sensing inhibitors. They must not be harmful to human health, but they need to have an impact on the quorum dependent population density and its regulated phenotype properties that are key for bacterial survival in the food chain. The problem is limited to the more important pathogenic food-borne bacteria and it refers to plant inhibitors that are often mentioned in the literature as groups of quorum-quenching plants such as for example fruits and vegetables, spices, medicinal plants and/or their essential oils, extracts as well as certain individual plant components.

Ključne besede:pathogenic bacteria, food safety, quorum sensing, antiquorum sensing plant compounds, natural compounds, quorum quenching

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj