izpis_h1_title_alt

Termokromni indikatorji temperaturnega nihanja živil v hladni verigi
Bašnec, Kristina (Avtor), Klanjšek Gunde, Marta (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, Raspor, Peter (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (7,50 MB)

Izvleček
Kakovost in varnost živil ter prehranskih izdelkov je med drugim odvisna tudi od temperature skladiščenja/transporta. Za spremljanje termične zgodovine izdelkov, tukaj narejeni termokromni temperaturni indikatorji dajejo uporabniku/potrošniku informacijo o temperaturni ne/zlorabi izdelka. Bistveni del takega indikatorja je termokromni kompozit, ki vsebuje levko barvilo, razvijalec in topilo (ter različne dodatke). Aktivacijske temperature termokromnih kompozitov so bile analizirane s diferenčno dinamično kalorimetrijo, strukture kompozitov pa z infrardečo spektroskopijo. Temperaturno odvisne reverzibilne barvne spremembe kompozitov so bile spremljane z metodo barvne metrike. Ireverzibilnost indikatorja s prepotovano razdaljo tekočega kompozita z aktivacijsko temperaturo pod 8°C po papirju v odvisnosti od časa in temperature okolice smo analizirali z reološkimi meritvami kompozitov in meritvami fizikalnih lastnosti uporabljenih kromatografskih papirjev. Zaradi posledic, ki jih povzročajo okužbe s patogenimi psihrofilnimi mikroorganizmi v hrani (v živilsko prehranski oskrbovalni verigi), je bila kot biološki indikator za sledenje in indiciranje vzdrževanja nizke temperature uporabljena bakterija Listeria monocytogenes ob sočasni uporabi pametne embalaže. Izkazalo se je, da indikatorji lahko potencialno opozorijo na pojav nevarnosti za zdravje potrošnikov in na stanje kakovosti hlajenega živila (mleka) v hladni verigi. Temperaturni indikatorji se lahko uporabijo kot pametna embalaža.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:Pametna embalaža, termokromni indikatorji, hladna veriga živil
Vrsta gradiva:Doktorsko delo/naloga (mb31)
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2018
Število ogledov:142
Število prenosov:112
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na: Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Thermochromic indicators of temperature abuse in cold food chain
Izvleček:
Within food supply chain temperature has critical impact on food quality and safety, therefore, thermal history of the selected food product should be indicated on the packaging item. This research focus on chromogenic temperature indicators. For this purpose thermochromic composites with different additives and activation temperatures Ta were made with possibility to inform final consumer about the duration of item at elevated (storage) temperature with irrevesible wicking lenght and reversible color change of the used thermochromic composite. Practical use and importance of such an indicator was shown on a laboratory scale experiment. Due to significant consequences caused by psychrophilic foodborne pathogens in food industry, a Listeria monocytogenes strain was used to indicate the importance of maintaining the milk on the required temperature. Indicators are promising candidates for intelligent packaging.

Ključne besede:Intelligent packaging, thermochromic indicators, food cold chain

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj