izpis_h1_title_alt

Radiološki inženirji kot dnevni migranti v Avstriji : magistrsko delo
ID Dajčman, Mojca (Avtor), ID Hlebec, Valentina (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Pajnik, Mojca (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,21 MB)
MD5: 3DF9C0D544AB53A4366F65F4F3EF1670

Izvleček
Uvod: V primerjavi s Slovenijo imajo radiološki inženirji boljše zaposlitvene možnosti v Avstriji. V Avstrijo dnevno migrirajo predvsem tisti radiološki inženirji, ki živijo v bližini državne meje. Namen: To magistrsko delo obravnava vpliv dnevnih migracij na poklicno in zasebno življenje radioloških inženirjev iz Slovenije, ki so zaposleni v Avstriji. Metode dela: V teoretičnem delu magistrske naloge so na podlagi poiskane literature uporabljene sledeče metode: deskripcija teoretičnih konceptov, klasifikacija pojmov, kompilacija spoznanj drugih avtorjev in primerjava. V empiričnem delu naloge je prikazana kvalitativna raziskava, v kateri raziskovalno populacijo obsegajo radiološki inženirji kot dnevni migranti na delo iz Slovenije v Avstrijo. Vzorec raziskovalne populacije obsega 3 intervjuvance in avtorico tega magistrskega dela. Za pridobivanje podatkov za kvalitativno raziskavo je bil uporabljen polstrukturiran in poglobljen intervju ter refleksija lastne izkušnje. Analiza zbranih podatkov je bila narejena s tematsko segmentacijo. Rezultati: Rezultati skladno z literaturo kot razloge za migracijo v tujino navajajo pomanjkanje zaposlitve v Sloveniji, željo po boljši zaposlitvi in osebni izziv. Intervjuvanci kot glavno oviro pri vključevanju v delovni proces opisujejo znanje jezika (strokovna terminologija, narečje), kot največjo slabost pa vožnjo na delo. V glavnem se počutijo sprejete in izpostavljajo predvsem pomen znanja in izkušenj. Delo v Avstriji priporočajo, a svetujejo, da se iskalci zaposlitve dobro informirajo. Razprava in zaključek: Migracije na delo prinesejo boljši finančni status, a imajo na posameznika velik vpliv. Radiološki inženirji v Avstrijo migrirajo na delo predvsem v iskanju boljše zaposlitve ali zaradi odsotnosti le-te v domovini. Čeprav se srečujejo z določenimi težavami, pa sta državi vseeno toliko podobni, da večjih kulturnih ovir ni. Intervjuvanci so s svojo izkušnjo v glavnem zadovoljni na vseh pomembnejših področjih (plača, delovno okolje in razmere, odnos). Ker je bila raziskovalna populacija te naloge majhna, so rezultati zelo subjektivni in odvisni od številnih dejavnikov. Potrebnih je več raziskav na tem in na sorodnih področjih, da bi dobili reprezentativne rezultate in iskalcem zaposlitve v tujini dali širšo in realnejšo sliko.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:dnevne migracije, delo, Avstrija, radiološki inženirji
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Organizacija:ZF - Zdravstvena fakulteta
Leto izida:2018
PID:20.500.12556/RUL-101893 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:5459051 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:11.07.2018
Število ogledov:1970
Število prenosov:508
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Radiology Engineers as daily migrants in Austia : master thesis
Izvleček:
Introduction: In comparison to Slovenia Radiology Engineers in Austria have better employment opportunities. The majority of Slovenian health workers, who migrate daily to work in Austria, live near the border. Purpose: This Master’s thesis discusses the effects daily migration to work in Austria has on Radiology Engineers from Slovenia. The goal of this thesis was to highlight significant findings in the field of daily migration of health workers who work abroad based on studied literature, and to compare them to results of a questionnaire designed to find respondents’ external and internal motives for working in Austria, how daily migration affects their personal life, to determine formal requirements for starting a job as a Radiology Engineer in Austria, and to answer research questions based on results of the empirical study. Methods: In theoretical part of the thesis we used the following methods: description of theoretical concepts, classification of terms, compilation of findings by other authors and comparison. Empirical part included a qualitative analysis. Research population consisted of 3 Radiology Engineers and author of this thesis. We used a half-structured detailed interview and evaluation of author’s own experience. Results were analyzed using thematic segmentation. Results: Results were consistent with the literature and show lack of employment opportunities in Slovenia, a desire for better employment and personal challenge as main reasons for working abroad. Respondents state language (terminology, dialects) as the main obstacle for their integration into the community, and driving to work as the biggest drawback of migration to work. In general they feel accepted and emphasize the value of one’s expertise and experience. They would recommend working in Austria, but they advise job-seekers to gain as much information as they can before deciding. Discussion and conclusion: Migration to work results in better financial situation but it has a significant effect on an individual. Radiology Engineers migrate to Austria mostly in search of a better job and because they can’t find one at home. Even though some obstacles are present, both countries as similar enough for there to be no bigger cultural differences. Respondents expressed satisfaction with all important aspects of working abroad (salary, work environment and conditions, personal relations). Because research population for this study was small, the results are subjective and affected by several factors. Further research is necessary both in this and in similar fields in order to obtain representative results and give job-seekers interested in Austria a broader and more realistic picture.

Ključne besede:daily migration, work, Austria, Radiology Engineers

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj