izpis_h1_title_alt

Spreminjanje zunanje in notranje kakovosti plodov paradižnika (Solanum lycopersicum L.) med dozorevanjem
ID Tomičić, Marin (Avtor), ID Žnidarčič, Dragan (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,06 MB)
MD5: 3280FAFA9C6E842BD536A73494EE4CFE

Izvleček
V plodu paradižnika (Solanum lycopersicum L.) med zorenjem pride do številnih morfoloških in biokemičnih sprememb. V poskusu, izvedenem leta 2015, smo spremljali morfometrične in biokemične spremembe na plodovih paradižnika v času pobiranja plodov, in sicer na hibridnih sortah 'Tadim F1', 'Belle F1' in 'Amaneta F1', ki so bili cepljeni na podlago 'Beaufort'. V osmih terminih pobiranja med julijem in oktobrom smo merili maso, širino, višino, trdoto, vsebnost suhe snovi in barvo povrhnjice plodov. Določali smo tudi vsebnost skupnih kislin, sladkorjev, fenolov, nitratov in nitritov ter antioksidacijski potencial. Pri vseh treh hibridih je intenziteta rdeče barve bila največja sredi rastne dobe. Intenziteta rumene barve se je med rastno dobo zmanjševala. Zmanjševala se je tudi čvrstost plodov. Med rastno dobo je naraščala vsebnost suhe snovi, sladkorjev, skupnih fenolov, ter antioksidacijski potencial. Vsebnost nitratov in nitritov je bila nizka. Pri hibridih 'Amaneta F1' in 'Belle F1' je vsebnost skupnih kislin bila največja sredi rastne dobe. Hibrid 'Tadim F1' je imel največjo vsebnost skupnih kislin na začetku raste dobe. Plodovi hibrida 'Belle F1' so vsebovali največjo vsebnost skupnih fenolov in antioksidacijski potencial, plodovi hibrida 'Amaneta F1' največ sladkorjev in suhe snovi, ter najmanjšo čvrstost. Plodovi hibrida 'Tadim F1' so dosegali najmanjšo maso in največjo čvrstost. Sklepali smo, da je optimalen čas obiranja plodov vseh treh hibridov druga polovica avgusta oziroma od 165 do 180 dni po presajenju.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:vrtnarstvo, paradižnik, hidroponika, karpometrične lastnosti, biokemične lastnosti
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:[M. Tomičić]
Leto izida:2018
PID:20.500.12556/RUL-101696 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:635.64:631.589.2(043.2)
COBISS.SI-ID:8992889 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:28.06.2018
Število ogledov:2163
Število prenosov:399
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Change of the Outer and Inner Quality of Tomato Fruits (Solanum lycopersicum L.) During Ripening
Izvleček:
During ripening, many morphological and biochemical changes occur in the tomato fruit (Solanum lycopersicum L.). The research, which was conducted in 2015, consisted of monitoring morphometric and biochemical changes in the fruits of the hybrid varieties 'Tadim F1', 'Belle F1' and 'Amaneta F1', grafted onto the rootstock 'Beaufort'. During eight harvesting terms between July and October, we measured mass, width, height, firmness, dry matter content and the color of fruits. The content of total acids, sugars, phenols, nitrates and nitrites as well as the antioxidant potential was also determined. In all three varieties intensity of the red color is highest in the middle of the growing season. Intensity of the yellow color decreased during the growing season. The firmness of the fruits also decreased. Content of sugars, phenols, antioxidant potential and dry matter content increased during the growing season in all three varieties. Nitrates and nitrites content was low. In the varieties 'Amaneta F1' and 'Belle F1' total acids content was highest in the middle of the growing season. Variety 'Tadim F1' had highest total acids content in the beginnig of the growing season. Fruits of the variety 'Belle F1' had the highest phenols content and antioxidative potential, fruits of the variety 'Amaneta F1' highest sugar and dry matter content and lowest firmness. Fruits of the variety 'Tadim F1' had lowest mass and highest firmness. We concluded that the optimum harvesting period for all three varieties is the second half of August i.e. 165 to 180 days after planting.

Ključne besede:vegetable growing, tomatoes, hydroponics, carpometric properties, biochemical properties

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj