izpis_h1_title_alt

Predelava vremenskih podatkov za program TCD : magistrsko delo
Sušnik, Mija (Avtor), Košir, Mitja (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, Christensen, Jorgen Erik (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (6,62 MB)

Izvleček
Program TCD (angl. Thermal Calculator by Design) je kalkulator za notranje toplotno okolje, ki je bil razvit na oddelku za gradbeništvo na Danski tehnični univerzi (DTU). Solarni dobitki temeljijo na integriranih sončnih krivuljah za lokacijo na Danskem. Le-te so pridobljene iz literature, ki pa ne zajema pojasnila o tem, kako so bile pridobljene. Na ta način je uporaba programa TCD omejena, saj se lahko uporabi le za analize za lokacijo na Danskem. Namen naloge je bil analizirati obstoječe sončne krivulje in poiskati metodo za določitev novih sončnih krivulj za namene razširitve uporabnosti programa TCD. Obstoječe sončne krivulje so bile analizirane in z izvedbo številnih simulacij in izračunov je bilo ugotovljeno, kako se jih lahko pridobi. To je služilo kot temelj za razvoj metode za določanje sončnih krivulj iz široko dostopnih vremenskih datotek. Vsak korak postopka je v nalogi natančno opisan, saj je namen bil izdelati pregled, ki se ga lahko uporabi kot vodič oziroma priročnik. S sledenjem opisanih korakov se lahko določi sončne krivulje za katerokoli izbrano lokacijo. To je bilo dokazano tako, da je metoda bila uporabljena za določanje sončnih krivulj za Slovenijo. Na novo pridobljene krivulje in s tem tudi metoda sama so bile preverjene z vnosom novih sončnih krivulj v program TCD in primerjavo rezultatov s simulacijami, izvedenimi v bolj naprednem simulacijskem orodju BSim. Ugotovljeno je bilo, da metoda dobro deluje in se jo lahko uporabi za določanje sončnih krivulj za katerokoli lokacijo. Razvita metoda zagotavlja dobre rezultate in prispeva k večji uporabnosti programa TCD tako, da širi možnosti njegove uporabe za analize za katerokoli izbrano lokacijo.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:Solarni dobitki, sončne krivulje, BSim, TCD
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga (mb22)
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FGG - Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
Leto izida:2018
Založnik:[M. Sušnik]
UDK:620.92:004.43(043.2)
COBISS.SI-ID:8368481 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:579
Število prenosov:251
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na: Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Weather data modification for TCD program : master thesis
Izvleček:
The TCD (Thermal Calculator by Design) program is a thermal calculator, developed at the Department of Civil Engineering at Technical University of Denmark (DTU). Solar gain calculations are based on implemented sun curves for a location in Denmark. These sun curves come from a literature, which includes no explanation on how they were composed. This is limiting the use of the TCD, since it can only be used for a location in Denmark. Therefore, the aim of the study was to investigate the existing sun curves and find a method to obtain new ones in order to expand the use of the TCD program. The existing sun curves have been investigated, and by performing several simulations and calculations it has been explained, how sun curves can be obtained. This investigation was a foundation for developing a method to obtain sun curves from a broadly accessible weather file. Each step of the procedure is thoroughly explained, since the aim of the study was to develop an overview or a guide that can be read as a manual. Following the steps, new sun curves can be obtained – not only for Denmark, but also for any chosen location. This was proved by using the method to obtain sun curves for a location in Slovenia. The newly obtained sun curves and thus the method itself have been verified by implementing the new sun curves into the TCD program and comparing the results with simulations, performed in a more advanced simulation tool called BSim. It was concluded that method works well and can be used to obtain sun curves for any location. Altogether, the developed method provides good results and it contributes to the use of the TCD by expanding its scope to any chosen location.

Ključne besede:Solar gain, sun curves, BSim, TCD

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj