Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Vpliv hrane na epigenetske spremembe.
ID
Štravs, Petra
(
Avtor
),
ID
Jamnik, Polona
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1,15 MB)
MD5: 768878742CBE43DD94675BE33B64B913
PID:
20.500.12556/rul/f795c606-a3a3-4599-b7d3-b1697bdfec71
Galerija slik
Izvleček
Diplomska naloga obravnava področje nutriepigenetike, ki vključuje vpliv hrane in njenih komponent na epigenetske spremembe, kot so metilacija deoksiribonukleinske kisline, metilacija in demetilacija histonov, acetilacija in deacetilacija histonov ter izražanje nekodirajočih molekul ribonukleinske kisline. Hrana in njene komponente vplivajo na epigenetske spremembe na različne načine. Lahko predstavljajo vir substrata za acetilacijo in metilacijo, lahko so kofaktorji, potrebni za delovanje encimov, ki sodelujejo pri epigenetskih spremembah ali pri pridobivanju substrata, ali pa vplivajo na aktivnost in izražanje encimov, ki so odgovorni za epigenetske spremembe. Vsi ti vplivi niso vedno neposredni, temveč so lahko tudi posredni. Na epigenetske spremembe pa ne vplivajo samo konkretne komponente hrane, ampak tudi zgolj zmanjšan ali povečan vnos kalorij.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
prehrana
,
epigenetika
,
nutriepigenetika
,
epigenetske spremembe
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:
[P. Štravs]
Leto izida:
2018
PID:
20.500.12556/RUL-99947
UDK:
60:612.39:575.113(043.2)
COBISS.SI-ID:
8932729
Datum objave v RUL:
24.02.2018
Število ogledov:
2148
Število prenosov:
610
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
ŠTRAVS, Petra, 2018,
Vpliv hrane na epigenetske spremembe.
[na spletu]. Diplomsko delo. P. Štravs. [Dostopano 9 april 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=99947
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Impact of food on epigenetic modifications
Izvleček:
The thesis deals with the field of nutriepigenetics, which covers the effect of food and its components on epigenetic modifications such as methylation of deoxyribonucleic acid, methylation and demethylation of histones, acetylation and deacetylation of histones, and expression of non-coding molecules of ribonucleic acid. Food and its components affect epigenetic modifications in various ways. They can be a source of substrate for acetylation and methylation. Food and its components can be also cofactors which are necessary for the activity of enzymes involved in these epigenetic modifications or in the production of the substrate. Additionally, they can affect the activity and expression of enzymes that are responsible for epigenetic modifications. All these impacts can be either direct or indirect. However not only specific components of food have impact on epigenetic modifications, but also reduction or increase of calorie intake.
Ključne besede:
nutrition
,
epigenetics
,
nutriepigenetics
,
epigenetic modifications
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Ni podobnih del
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Zaseg predmetov
Policijsko pooblastilo - opozorilo
Opozorilo kot policijsko pooblastilo
Slovenska policija skozi čas in njena pooblastila
Policijska intervencija in policistke
Nazaj