Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Določevanje beta-glukanov v vzorcih ječmena in pšenice
ID
Kuzman, Rok
(
Avtor
),
ID
Cigić, Blaž
(
Mentor
)
Več o mentorju...
,
ID
Polak, Tomaž
(
Recenzent
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1,03 MB)
MD5: E9B6E0EFBB7A873D92EA287CF7881A85
PID:
20.500.12556/rul/3ad5f493-571b-49c2-a971-4a943304deef
Galerija slik
Izvleček
Namen diplomske naloge je določiti vsebnost β-glukanov v zrnih različnih kultivarjev pšenice in ječmena in s tem identificirati kultivarje z veliko vsebnostjo β-glukanov, ki jih bo možno uporabiti za pripravo specialnih mok. β-glukani so sestavni del celične stene različnih žit, predvsem v celicah, ki tvorijo sub-alevronsko plast. Selekcija žit, ki je temeljila na velikem hektarskem donosu in veliki vsebnosti škroba in proteinov, je rezultirala v naboru kultivarjev, ki imajo relativno majhno vsebnost β-glukanov. V zadnjem času pa je mnogo raziskav pokazalo na pozitivne učinke β-glukanov na zdravje. Posledično je Evropska agencija za varnost hrane odobrila tudi dve prehranski trditvi v povezavi z β-glukani. Zaradi naštetega obstaja velik interes za gojenje žit kot so pšenica in ječmen z veliko vsebnostjo β-glukanov. Z analizami ječmena smo ugotovili, da zrna izbranih kultivarjev vsebujejo od 1,6 do 9,0 % β-glukanov, medtem ko je bila vsebnost v zrnih pšenice od 0,56 % do 0,97 %.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
ječmen
,
ječmenova moka
,
beta-glukani iz žit
,
LDL holesterol
,
izolacija beta-glukanov
,
funkcionalna živila
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:
[R. Kuzman]
Leto izida:
2017
PID:
20.500.12556/RUL-95629
UDK:
633.1:664.641:547.458:641.1
COBISS.SI-ID:
4835704
Datum objave v RUL:
21.09.2017
Število ogledov:
1706
Število prenosov:
549
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Analysis of beta-glucan content in barley and wheat samples
Izvleček:
The aim of the thesis is to identify the content of β-glucans in the grains of different samples of wheat and barley and thus identify cultivars which can be used to produce special flour. β-glucans are found in sub-aleuronic layer of grain's cellular wall. So far, a lot of effort has been put into making greater yield per hectare as well as higher content of starch and proteins and thus the content of β-glucans in grains decreased. Lately many researches have shown positive effects of β-glucans on human health. Consequently European Food Safety Authority support two health claims regarding positive effects of β-glucans on human health. This information has increased the interest for growing cultivars with higher contents of β-glucans. We have found than the content of β-glucans in analysed barley cultivars is from 1.6 % to 9.0 % and in wheat cultivars from 0.56 % to 0.97 %.
Ključne besede:
barley
,
barley flour
,
beta-glucans from grain
,
LDL cholesterol
,
isolation of beta-glucans
,
functional food
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj