Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Kakovost kozjega sira iz mleka ekološke in konvencionalne reje
ID
Mravljak, Eva
(
Avtor
),
ID
Čanžek Majhenič, Andreja
(
Mentor
)
Več o mentorju...
,
ID
Treven, Primož
(
Komentor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(3,41 MB)
MD5: FEE6BC22047470F2BA69726B72F70E8B
PID:
20.500.12556/rul/4f333522-8fd5-4f19-9aec-e18a4c9642bc
Galerija slik
Izvleček
V magistrskem delu smo ugotavljali vpliv načina reje kozjega mleka na tehnološko kakovost za izdelavo sira. Primerjali smo ekološko in konvencionalno rejo koz. Sirjenje iz mleka obeh tipov reje smo izvedli dvakrat proti koncu laktacije v razmaku treh tednov. Uporabili smo kozje mleko, ki smo ga pridobili na PRC za živinorejo v Logatcu. Na tehnološko kakovost mleka in njegovo količino vplivajo številni dejavniki, kot so vreme, obdobje laktacije, prehrana in estrus. Pri sirjenju kozjega mleka obeh tipov smo uporabili enako sirišče in startersko kulturo v predpisani koncentraciji. Kakovost surovega kozjega mleka in poltrdega kozjega sira smo ovrednotili s kemijskimi analizami, sire pa smo ocenili še senzorično in z merjenjem teksture. Merili smo 7 parametrov teksture: čvrstost, prilepnost, elastičnost, vezljivost, žvečljivost, gumijavost in prožnost. Ugotovili smo, da način reje koz v našem primeru ni vplival na tehnološko kakovost mleka za izdelavo sira. Mleko iz konvencionalne in ekološke reje je imelo podobno kemijsko sestavo, vrednost pH, število somatskih celic, skupno število mikroorganizmov in se podobno obnašalo pri sirjenju. Po okusu se ekološki in konvencionalni sir nista bistveno razlikovala.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
kozje mleko
,
koze
,
ekološka reja
,
konvencionalna reja
,
kakovost mleka
,
kozji sir
,
kemijska sestava
,
tehnološke lastnosti
,
senzorične lastnosti
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo/naloga
Tipologija:
2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:
[E. Mravljak]
Leto izida:
2017
PID:
20.500.12556/RUL-92666
UDK:
637.354.8:636.39:543.92
COBISS.SI-ID:
4793976
Datum objave v RUL:
25.06.2017
Število ogledov:
4140
Število prenosov:
794
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
MRAVLJAK, Eva, 2017,
Kakovost kozjega sira iz mleka ekološke in konvencionalne reje
[na spletu]. Magistrsko delo. E. Mravljak. [Dostopano 27 junij 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=92666
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Quality of goat's cheese from organic and conventional farming
Izvleček:
In the master's thesis we investigated the influence of the type of farming on the technological quality of goat's milk for cheese-making. We have compared organically and conventionally bred goats. Making cheese from the milk of both types of production was performed twice; both at the end of lactation. We used the goat's milk which was acquired in the PRC for livestock in Logatec. The quality and quantity of milk were affected by external factors (weather, period of lactation, nutrition, estrus). We used the same rennet and starter culture in the prescribed concentration. The quality of raw goat's milk and semi-hard goat cheese, was evaluated by chemical analysis. We also evaluated the organoleptic characteristics and parameters of texture: hardness, adhesiveness, springiness, cohesiveness, chewiness, gumminess and resiliance. Our result showed that the influence of the type of farming on the technological quality was not significant. Both, milk from conventional as well as organic production, had a similar chemical composition, pH, somatic cell count, total bacterial count and had similar behaviour, when we were making cheese. The taste of organic and conventional cheese did not differ significantly.
Ključne besede:
goat's milk
,
goats
,
organic farming
,
conventional farming
,
milk quality
,
goat's cheese
,
chemical composition
,
technological properties
,
sensory properties
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Sposobnost fermentacije kozjega mleka ekološke in konvencionalne reje
Koagulacijske sposobnosti kozjega mleka iz ekološke in konvencionalne reje
Občutljivost stafilokokov iz kozjega mleka za antibiotike
Vpliv ekološke in konvencionalne reje na obnašanje srnaste pasme koz
Vpliv dodatka rožičeve moke na mikrobiološke, kemijske in senzorične lastnosti brezglutenskega ajdovega kruha
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Embalaža ekoloških mlečnih izdelkov
Trg ekološko pridelane hrane
PRIMERJAVA EKONOMSKE UPRAVIČENOSTI EKOLOŠKE IN KONVENCIONALNE PRIDELAVE JABOLK
Vpliv prehrane na kemijske parametre v mleku
Uvajanje novega ekoprodukta na planini v Posočju
Nazaj