izpis_h1_title_alt

Recikliranje plastenk na kreativen način
ID Pavlin, Suzana (Avtor), ID Tomšič Čerkez, Beatriz Gabriela (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://pefprints.pef.uni-lj.si/3947/ Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Plastenke, poleg ostalih plastičnih izdelkov, v zadnjih letih predstavljajo pravo katastrofo za okolje. Domnevamo, da se le redko kdo vpraša, kaj se zgodi z njo po tem, ko je iz nje zaužil še zadnjo kapljico vode. Plastenka je lahko kot večina ostalih komunalnih odpadkov ponovno uporabljena, reciklirana, sežgana ali odložena na deponijo. V primeru nespoštovanja Zakona o varstvu okolja pa pristane v naravi, pogosto v morju, kjer prav počasi razpada in negativno vpliva na celoten ekosistem. V diplomskem delu se ne bom osredotočala le na plastenko kot odpadek, temveč na njen celoten ''življenjski ciklus'' v obratnem vrstnem redu – od odpadka do proizvodnje plastenke. Odpadek pa je lahko tudi vir surovin in s tem vsaj delna rešitev preobremenjenosti planeta s smetmi. Iz plastenke lahko, na primer, nastane nova plastenka, oblačilo, umetniško delo, celo hiša. Zelo primerna pa je tudi kot material za ustvarjanje v šoli. Z uporabo odpadnih materialov v različne namene učencem prikažemo trajnostni razvoj. Samo teoretično poučevanje o trajnostnem razvoju ni dovolj za vzgojo nove generacije potrošnikov, ki ji bo mar ne le za produkt, temveč tudi za kakovostno uporabljen odpadek. Teoretično znanje je treba prenesti v prakso.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:plastenka
Vrsta gradiva:Diplomsko delo
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:PEF - Pedagoška fakulteta
Leto izida:2016
PID:20.500.12556/RUL-86491 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:11247945 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:19.09.2017
Število ogledov:1431
Število prenosov:98
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Recycling plastic bottles in a creative way
Izvleček:
Beside other plastic products, plastic bottles represent a true environmental disaster in the last few years. We assume that hardly anyone asks what happens after they drink that last drop of water out of it. Just like most municipal waste, a plastic bottle can be reused, recycled, burned or deposited into landfill. When the Environment Protection Act is not respected, plastic bottle ends up in the nature, very often in the sea, where it decomposes very slowly and has negative influence on the whole ecosystem. In the diploma thesis the focus is not only on the plastic bottle as waste but on its whole life cycle in the reverse order; from waste to production. Waste can also be a source of raw material and at least partial solution to the waste overload of the planet. A new plastic bottle, clothing, piece of art or even a house can be made from plastic bottles. It is also very convenient as material in schools for creative projects. We can educate young people on sustainable development by using waste for various purposes. Only theoretical education on sustainable development is not enough to raise a new generation of consumers that will care not only for the product but also for quality used waste. Theoretical knowledge must be put in practice.

Ključne besede:plastic bottle

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj