izpis_h1_title_alt

Opisovanje slik v vrtcu : diplomsko delo
Gabrijel, Metka (Avtor), Bešter, Marja (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, Žveglič Mihelič, Mojca (Komentor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://pefprints.pef.uni-lj.si/3539/ Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Govor otrok v vrtcu lahko razvijamo na različne načine. Med prakso oz. pri delu v vrtcu sem opazila, da vzgojitelji to redko počnejo v pogovoru z otroki, ko ti opisujejo sliko. Zato sem se odločila, da bom v diplomskem delu skušala raziskati prav to. V teoretičnem delu sem predstavila razvoj govora v predšolskem obdobju in njegovo spodbujanje v vrtcu, vzgojiteljevo vodenje pogovora z otroki ter načine razvijanja teme, med katere spada tudi opisovanje (slike). Raziskavo, katere rezultate sem predstavila v empiričnem delu, sem izvedla v skladu s kvantitativno raziskovalno paradigmo. Uporabljeni sta bili deskriptivna in kavzalna neeksperimentalna metoda pedagoškega raziskovanja. Analizirala sem 10 zvočnih posnetkov pogovora med vzgojiteljico in otroki, ki so opisovali sliko in so bili iz treh različnih starostnih skupin. Pri tem sem si pomagala tudi z opazovalnim listom. Po pogovorih z otroki sem vzgojiteljice tudi intervjuvala o tem, kako vodijo pogovor ob opisovanju slike. Ugotovila sem, da je večina vzgojiteljic v začetku pogovora otrokom dovolila izbiro sedeža; sedeli so v polkrogu. Otroke so vzgojiteljice motivirale s samo sliko in z napovedjo, kaj in kako se bodo pogovarjali. Sliko so med pogovorom vse vzgojiteljice, razen ene, držale v rokah. Zaradi nemirnosti otrok je bilo treba v eni skupini pogovor prekiniti, v drugih skupinah pa težav z vzdrževanjem komunikacije ni bilo. Otroci so v pogovoru odgovarjali na vprašanja vzgojiteljice, ta pa so bila v glavnem nižjega nivoja. Med načini razvijanja teme v pogovoru smo poleg opisovanja (slike) zasledili tudi pripovedovanje ter orisovanje oz. označevanje. Vzgojiteljice, z izjemo treh, so v pogovoru z vprašanji sledile zaporedju od splošnega k posamičnemu. Trudile so se govoriti knjižno, vendar so uporabljale tudi neknjižne prvine. V pogovorih med vzgojiteljicami in otroki ni bilo opaziti relevantnih razlik, na katere bi vplivala starost otrok. Seveda imajo starejši otroci bogatejše besedišče in več izkušenj, zato sta vzgojiteljici v starejših skupinah otrokom zastavljali zahtevnejša vprašanja, ki vključujejo primerjanje in razmišljanje. Glede na opazovanje in odgovore vzgojiteljic v intervjuju lahko rečem, da se večinoma zavedajo značilnosti svojih pogovorov z otroki.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:razvoj govora, spodbujanje otrokovega govora, pogovor med vzgojiteljem in otroki v vrtcu, vzgojiteljeva vprašanja
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:PEF - Pedagoška fakulteta
Leto izida:2016
Založnik:[M. Gabrijel]
Št. strani:141 str.
UDK:373.2.016:81(043.2)
COBISS.SI-ID:11064905 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:1010
Število prenosov:154
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Describing a picture in kindergarten
Izvleček:
Children in kindergarten can develop speech in different ways. During my training in kindergarten, I noticed that educators rarely do it when talking to children who are describing an image. Therefore, I decided to explore this aspect in my thesis. In the theoretical part, I presented speech development in preschool period and its promotion in kindergarten, how educators conduct their conversation with the children and the ways of developing the themes, which include a description (picture). I carried out the survey in accordance with the quantitative research paradigm and then I presented the results in the empirical part of the thesis. Descriptive and causal non-experimental methods of pedagogical research were used. I analysed audio recordings of 10 conversations of educators with children from three different age groups who were describing a picture. For this purpose I also used an observation sheet. After this I also interviewed the educators on how they conduct their conversation when children are describing images. I found that in the beginning of the conversation most teachers allowed the children to choose their seats; they were sitting in a semicircle. The educators used the picture to motivate the children and they also announced what they would discuss and how they would do it. All the educators with the exception of one held the image in their hands during the conversation. Only in one group the conversation had to be stopped due to the restlessness of the children, whereas it was not difficult to maintain communication in other groups. In the conversation, the children answered the educators' questions which were mainly of lower level questions. We noticed that in addition to describing (pictures) the ways of developing themes in a conversation also included storytelling and outlining or labelling. Most educators (except three) followed the order from general to individual questions in their conversations. They were trying to use literary language; however, they also used non-literary elements. No significant differences were noticed in the discussions among educators and children to which the age of the children could affect. Of course, older children use rich vocabulary and they are more experienced, therefore the questions asked by the educators in the older groups of children were more complex questions involving comparison and reasoning. Based on my observations and on the responses of the educators in the interview, I can say that they are generally aware of the characteristics of their conversations with children.

Ključne besede:conversation between educator and children in kindergarten

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj