izpis_h1_title_alt

Hidden debates : rethinking the relationship between popular culture and the public sphere
ID Hermes, Joke (Avtor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-FDF90UWV Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
This article proposes that paying attention to popular cultural practice will benefit "cultural citizenship" and, in turn, the vitality of the public sphere. Although popular culture in Habermassian terms does not fully qualify as a lifeworld domain, the enthusiasm of its users is a strong point to its advantage. Otherwise "ordinary people" hardly participate in public life, which foregrounds them as (emotional) witnesses rather than as experts or persons holding a view or an (interesting) opinion. As debate resulting from popular culture use tends to be among fans, neighbours or co-workers and is inpoint of fact "hidden," a further step would be needed to use the underlyingissues and points of view debated in everyday life for public use. Internet communication shows that this is well possible. Indeed, the public-private and the fiction-non fiction boundaries are blurring, and citizenship is practiced in many places. Qualitative audience research could be a key force in reinvigorating the public sphere. By involving audience members themselves and following their cue or by using peer-to-peer formats, it could develop into "civic research" in much the same manner as civic journalism.

Jezik:Angleški jezik
Vrsta gradiva:Delo ni kategorizirano
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:FDV - Fakulteta za družbene vede
Leto izida:2006
Št. strani:Str. 27-43
Številčenje:Vol. 13, no. 4
PID:20.500.12556/RUL-75064 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:316.7:070
ISSN pri članku:1318-3222
COBISS.SI-ID:25707357 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:21.12.2015
Število ogledov:389
Število prenosov:37
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Javnost = The public
Skrajšan naslov:Javnost
Založnik:Taylor & Francis, European Institute for Communication and Culture
ISSN:1318-3222
COBISS.SI-ID:40119808 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Naslov:Skrite razprave: premislek o odnosih med popularno kulturo in javno sfero
Izvleček:
Članek dokazuje, da bo pozornost, namenjena popularni kutluri, koristila "kulturnemu državljanstvu" in s tem vitalnosti javne sfere. Čeprav popularna kultura v Habermasovi terminologiji ne sodi v celoti v svet življenja, ji gre zavzetost njenih uporabnikov močno v prid. Sicer "navadni ljudje" redko participirajo v javnem življenju, ki jih postavlja v ospredje kot (čustvene) priče, ne pa kot strokovnjake ali ljudi z lastnim pogledom ali mnenjem. Ker razprava, ki izhaja iz uporabe popularne kulture, poteka med navdušenci, sosedi in sodelavci in je dejansko skrita, je potreben dodaten korak, da bi pripeljali probleme in poglede, o katerih poteka debata v vsakdanjem življenju, v javnost. Spletno komuniciranje dokazuje, da je to mogoče. Meje med javnim in zasebnim ter med fiktivnim in nefiktivnim so vse bolj zamegljene in državljanstvo se prakticira na različne načine. Kvalitativno raziskovanje občinstev je lahko ključ za oživljanje javne sfere. Z vključevanjem članov občinstev v raziskovanje bi lahko nastalo "državljansko raziskovanje" v analogiji z "državljanskim novinarstvom".


Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj