izpis_h1_title_alt

Zgodovina raziskovanja RTV programov in občinstva : Služba za študij programa in njeni nasledniki
ID Šrot, Vida (Avtor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://www.javnost-thepublic.org/issue/2008/5/ Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
RTV Ljubljana je leta 1970 ustanovila Službo za študij programa (SŠP), ki se je leta 1980 preimenovala v Raziskovanje programov in občinstva (RPO). Oddelek je bil leta 1983 razdeljen na radijski in televizijski del. V prvih desetih letih delovanja je SŠP dvakrat letno izvedla merjenje gledanja televizije in poslušanja radia, ob tem pa še številna anketna ugotavljanja mnenj prebivalstva o radijskih in televizijskih programih, pa tudi o življenjskih navadah in splošnejših družbenih temah. V osemdesetih letih so bila merjenja občinstva redkejša tako za televizijo kot za radio. V letih 1991do 2006 je radijska skupina izvajala merjenja poslušanja radia in ankete na vedno iste dni v letu. V televizijskem delu raziskovanja je v devetdesetih letih prišlo do iskanja optimalnejših rešitev in do sodelovanja z zunanjimi ponudniki storitev, kar se je izteklo v uporabo telemetričnih podatkov, ki so od leta 2000 na razpolago tudi v Sloveniji. V raziskovalni službi nacionalne RTV je bilo ob pomoči akademskih kadrov izvedenih tudi nekaj uporabnih analiz vsebine programov. Zahvaljujoč vestnemu in sistematičnemu publiciranju rezultatov, se je kot posebna slika svojega časa ohranilo mnogo podatkov tako o občinstvih kot o samih radijskih in televizijskih programih na Slovenskem.

Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Delo ni kategorizirano
Tipologija:1.04 - Strokovni članek
Organizacija:FDV - Fakulteta za družbene vede
Leto izida:2008
Št. strani:Str. S133-S150
Številčenje:Vol. 15, supl.
PID:20.500.12556/RUL-74953 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:316.77
ISSN pri članku:1318-3222
COBISS.SI-ID:28031581 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:21.12.2015
Število ogledov:459
Število prenosov:111
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del zbornika

Naslov:Prispevki k zgodovini slovenskih medijev
COBISS.SI-ID:29019949 Povezava se odpre v novem oknu

Gradivo je del revije

Naslov:Javnost = The public
Skrajšan naslov:Javnost
Založnik:Taylor & Francis, European Institute for Communication and Culture
ISSN:1318-3222
COBISS.SI-ID:40119808 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Izvleček:
Radio and Television Ljubljana established the Department Programme Research (DPR) in 1970. In the first ten years of its activity, DPR carried out surveys of TV viewing and radio listening twice a year. Beside that it also carried out many other surveys to identify opinions of the audiences on radio and television programmes, about their life styles and about general social issues. During the 1980s, both television and radio audience research became less frequent. However, in the period from 1991 to 2006, the radio research unit of DPR carried out surveys and measurements of radio listening always on the same day of the year. Television research unit tried to find better solutions in the 1990s and started to cooperate with external research institutes, which ended in the use of telemetric data that have been available in Slovenia since 2000. In collaboration with university scholars, the research department at the national RTV also conducted some useful content analyses. Due to a thorough and systematic publication of the results, numerous data on audience and the development of radio and television programmes in Slovenia are preserved as a precious evidence of the time.


Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj