izpis_h1_title_alt

Uvajanje teme o lesni biomasi k pouku tehniških vsebin : diplomsko delo
Mikuž, Beti (Avtor), Kocijančič, Slavko (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://pefprints.pef.uni-lj.si/3092/ Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Diplomsko delo obravnava tematiko lesne biomase, s poudarkom na lesnih peletih, in analizira obravnavano tematiko v osnovnih šolah glede na obstoječe učne načrte. Najprej je v diplomskem delu obravnavana teoretična vsebina. Predstavljena je lesna biomasa v splošnem in v Sloveniji, nato so predstavljeni osnovni pojmi, s katerimi opisujemo energetsko vrednost raznih lesnih goriv. Vezni člen med prvim in drugim delom diplomske naloge je analiza dveh tujih člankov, ki opisujeta poučevanje lesne biomase in biomase nasploh v tujini, natančneje v ZDA. V drugem delu diplomske naloge pa je ključnega pomena obravnavani didaktični vidik. Narejena analiza učnih načrtov in učbenikov za Tehniko in tehnologijo, Fiziko, Naravoslovje in tehniko, Kemijo, Biologijo in Naravoslovje v povezavi z lesno biomaso namreč preverja, kako in pri katerih tematskih sklopih lahko učitelj predstavi lesno biomaso pri tekoči obravnavi med poukom. Opisane so tudi možne medpredmetne povezave, pri katerih bi lahko našli skupno rdečo nit, tj. obravnavo lesne biomase. Na koncu je dodan sklep, v katerem so podane ključne ugotovitve, ki smo jih dosegli z diplomskim delom, in sicer: les je v učnih načrtih za Tehniko in tehnologijo obravnavan kot gradivo in ne kot energent; lesna biomasa je v učnih načrtih dobro zastopana, najbolje pa v učnem načrtu za Naravoslovje in Tehniko in tehnologijo; tudi v tujini se srečujejo s problematiko poučevanja biomase mlajših generacij; v učnih načrtih so medpredmetne povezave podane preveč v splošnem, medtem ko jih v učbenikih sploh ne najdemo.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:lesna biomasa, lesni paleti, učni načrti, medpredmetno povezovanje
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:PEF - Pedagoška fakulteta
Leto izida:2015
Založnik:[B. Mikuž]
Št. strani:V, 40 str.
UDK:674.8:373.3(043.2)
COBISS.SI-ID:10705993 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:613
Število prenosov:129
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Introducing topics about wood biomass to technology education
Izvleček:
This diploma work deals with the topic of wood biomass, with a focus on wood pellets. It analyzes teaching the topic in primary schools in relation to the current existing curricula. Firstly, there is a presentation of theoretical background in relation with wood biomass in general and in Slovenia. There are basic concepts explained, that are used to describe the energy value of various wood fules. First and second part of this diploma work are linked together by an analyzis of two articles, that describe how the wood biomass topics and biomass in general are dealed with schools in the United States. In the second part of this diploma work there is an analyzis of some textbooks and six curricula - curricula for Technology education, Physics, Science and technology, Chemistry, Biology and Science. In relation with wood biomass it checks how and in which curricula's themes teacher is able to involve biomass into his current lessons. The analyzis also contains the description of possible cross-curricular connections according to the common topic – wood biomass. At the end of this diploma work there is a conslusion added, in which there are some findings written that we reached. Firstly, a topic about wood biomass is present in the curricula for Technology education, but only as material and not as energy source too. Secondly, wood biomass is in the six mentioned curricula well present, especially in the curricula for Technology education and Science. Furthermore, not only in Slovenia but also in some foreign countries there is a problem teaching the biomass topic. Last findings of this diploma work is that there are some cross-curricular connections mentioned in school curricula whereas in workbooks we cannot find any suggest of cross-curricular connections.

Ključne besede:wood biomass

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj