izpis_h1_title_alt

Šolski knjižničarji in raziskovalno delo : magistrsko delo
ID Kovač, Jana (Avtor), ID Južnič, Primož (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,35 MB)
MD5: CF74C0E2CA2F32751A39063D9C07A8B5
PID: 20.500.12556/rul/debcd5cb-aa6b-4a50-81de-2b1075aad997

Izvleček
Magistrsko delo skuša raziskati, v kolikšni meri slovenski šolski knjižničarji izvajajo raziskovalno delo, kot ga od leta 2007 v Ameriki, imenuje pa se Evidence based practice, to je na dokazih temelječa dejavnost (EBP), s katero knjižničarji dokazujejo pozitiven vpliv knjižnice na poslanstvo šole, če so cilji osredotočeni na dosežke učencev in na kakovost učenja in poučevanja. Zgodovinsko gledano so se pri nas pogoji za takšne raziskave pojavili šele v času kurikularne prenove, čeprav je bilo šolsko knjižničarstvo uzakonjeno že leta 1871, a je le počasi pridobivalo na pomenu. V marsikateri šoli še vedno nima take vloge, kot je zapisano v teoriji. Raziskava je bila opravljena s pomočjo anketnega vprašalnika, ki so ga knjižničarji reševali na spletu. Nagovor s povezavo na anketo je bil poslan okrog 160 šolskim knjižničarjem, anketo je začelo reševati 123 knjižničarjev, a le do vprašanj v zvezi z EBP, v celoti pa jo je rešilo le 89 knjižničarjev. Raziskava je želela ugotoviti, ali raziskave EBP izvajajo tudi slovenski šolski knjižničarji, glede na precej neznano področje, pa sam anketni vprašalnik knjižničarje najprej informira, katere aktivnosti, metode in strategije EBP uporablja za opravljanje raziskav, s predpostavko, da nekatere poznajo in uporabljajo tudi naši knjižničarji, čeprav ne v raziskovalne namene. Ugotoviti je želela tudi povezavo med KIZ-om in raziskovalnim delom, kako je z objavljanjem rezultatov raziskovalnega dela, pa tudi kolikšen vpliv na izvajanje ima izobrazba knjižničarjev. Rezultati so pokazali, da se je izvajanje KIZ-a v primerjavi z letom 2007, ko je bila že izvedena raziskava, izboljšalo, da pa malo knjižničarjev izvaja raziskave in da število izvedenih ur KIZ-a na to nima vpliva. Pokazalo se je tudi, da precejšen del knjižničarjev prebira strokovne revije, največji del prav revijo Šolska knjižnica, kar tudi vpliva, da najpogosteje prav v tej reviji objavljajo rezultate raziskav. Pokazala je tudi, da knjižničarji najpogosteje objavljajo, ker želijo s svojimi izkušnjami obogatiti vzgojno-izobraževalno delo in da izobrazba vpliva na izvajanje raziskovalnega dela.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:šolski knjižničarji, raziskovalno delo, EBP - na dokazih temelječa dejavnost, medpredmetne povezave, KIZ - knjižnična informacijska znanja, objavljanje raziskovalnega dela, bolonjske magistrske naloge
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FF - Filozofska fakulteta
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[J. Kovač]
Leto izida:2013
Št. strani:71 f.
PID:20.500.12556/RUL-72221 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:027.8:001.891(497.4)(043.2)
COBISS.SI-ID:53872738 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:08.09.2015
Število ogledov:1421
Število prenosov:754
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Izvleček:
The Master's thesis aims to determine the extent to which the Slovenian school librarians carry out research. The object of the thesis are research tools, called the Evidence based practice (EBP), carried out in America since 2007. With the EBP, school librarians prove a positive impact of the school library on students' achievement and the quality of learning and teaching. Historically, the conditions for such a research emerged only during the curricular reform, although school libraries were already introduced in 1871. However, they slowy gained the importance and in many schools they still do not have such a role as in theory. The survey was conducted by means of a questionnaire. An online questionnaire was sent to around 160 school librarians, 123 of them started to fill out the questionnaire, but only 89 librarians completed it in full. The study sought to determine whether EBP research tool was applied by the Slovenian school librarians. As this field is relatively unknown to the librarians, the questionnaire first informed them about activities, methods and strategies of the EBP, assuming that some are already known and used by our librarians, although not for research purposes. It also wanted to connect library information skills (KIZ) and research, to determine how often the research results are published, as well as the impact of the education of librarians on conducting the EBP. The results of the study showed that the situation has improved since 2007, when previous survey was made, yet only a small percentage of librarians conduct research, regardless of the number of hours of KIZ. They revealed that the majority of librarians read professional journals, the largest part of them the magazine "Šolska knjižnica" , where they also publish most of their research results. They also showed that librarians mostly publish to enrich their educational work, and that the education of librarians doesn't effect their research work.


Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj