izpis_h1_title_alt

Vključenost slovenskega družboslovja in humanistike v Web of Science in Scopus : magistrsko delo
Čadej, Robert (Author), Južnič, Primož (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window

.pdfPDF - Presentation file, Download (2,64 MB)

Abstract
Web of Science in Scopus veljata za dve največji, med sabo konkurenčni, bazi indeksov citiranja na svetu. Namen magistrske naloge je bilo ugotoviti in dokazati, v kateri od obeh baz sta slovensko družboslovje in humanistika bolje zastopana/indeksirana, ter kje so revije, v katerih raziskovalci s področja družboslovja in humanistike objavljajo, bolje rangirane. Osnovna enota namenskega nenaključnega vzorca je raziskovalec s področja družboslovja in humanistike v Sloveniji - njegov opus znanstvenih člankov in revij, v katerih so objavljeni (za obdobje 2009-2013). S pomočjo Informacijskega sistema o raziskovalni dejavnosti v Sloveniji (SICRIS) so se analizirale znanstvene objave izbranega vzorca raziskovalcev. S pomočjo orodij Journal Citation Reports (JCR) in Scimago Journal Rank (SJR) so se analizirale identificirane znanstvene revije. Rezultati so potrdili, da je v Scopusu več objav s področja družboslovja in humanistike, ki so prejele več citatov. Revije, v katerih so objavljali raziskovalci, so glede na merila odmevnosti (dejavnik vpliva) v Scopusu višje rangirane. Ugotovitve raziskave kažejo, da je Scopus primernejše orodje na področju družboslovja in humanistike v Sloveniji in da je v prihodnosti potrebno več pozornosti posvetiti uporabi Scopusa na teh dveh področjih.

Language:Slovenian
Keywords:bibliometrijska analiza, indeksi citiranja, družboslovje, humanistika, SICRIS, Slovenija, bolonjske magistrske naloge
Work type:Master's thesis/paper (mb22)
Tipology:2.09 - Master's Thesis
Organization:FF - Faculty of Arts
Year:2015
Publisher:[R.Čadej]
Number of pages:93 f.
Place:Ljubljana
UDC:001.891:001.818(497.4)(043)
COBISS.SI-ID:56909410 Link is opened in a new window
Views:994
Downloads:452
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only to logged in users.
:
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Secondary language

Language:English
Title:Inclusion of Slovenian research output in social sciences and humanities in Web of Science and Scopus
Abstract:
Web of Science and Scopus are considered to be two of the largest citation databases in the world, competing with each other. Aim of this master's thesis is to identify and demonstrate which of the two databases better represents Slovenian scientific research results in the fields of social sciences and humanities, and to examine which of the two databases provide better journal rankings. The basic unit of the selected sample was one researcher active in the fields of social sciences and humanities in Slovenia - his opus of scientific papers and journals in which they are published (2009-2013 period). Slovenian Current Research Information System (SICRIS) was used as a tool to analize research activities of selected researchers in the fields of social sciences and humanities in Slovenia. Journal Citation Reports (JCR) and Scimago Journal Rank (SJR) tools were used to analyze identified scientific journals. Results indicate better performance of Scopus in the fields of social sciences and humanities in Slovenia. More articles are indexed in Scopus which in general recieve more citations. According to criteria of visibility (impact factor) Journals are generaly better and higher ranked in Scopus. Findings indicate Scopus to be more adequate tool in the fields of social sciences and humanities in Slovenia. Careful consideration is advised in the future use of both databases. Priority may be given to the use of Scopus in the fields of social sciences and humanities in Slovenia.


Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back