izpis_h1_title_alt

Samski moški : diplomsko delo
Kralj, Ana (Avtor), Razpotnik, Špela (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://pefprints.pef.uni-lj.si/id/eprint/2949 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Samskost je od nekdaj prisotna v družbi, vendar se o njej ne govori. V ta stan so bili ljudje prisiljeni zaradi službe, zaradi katere se niso smeli poročati (na primer učiteljice, duhovniki), ali pa jih je do tega pripeljala življenjska situacija (Leskošek, 2002; Koropeckyj-Cox, 2005). V današnji družbi sta zakon in družina še vedno normi, katerih se držimo. Samski moški je sicer del družbe, vendar je zaradi določenih stereotipov in predsodkov postavljen v neprijetne vsakodnevne situacije. Po eni strani je v medijih predstavljen mit samskega moškega kot uspešnega in zadovoljnega posameznika zahodne družbe, ki gradi in vlaga v kariero, se zna prepustiti užitkom in rad zapravlja, na drugi strani pa ostaja v družbi tradicionalna slika moškega, ki hrepeni po partnerki/parterju, je nesrečen in neizpolnjen v življenju (DePaulo in Morris, 2005b). Opisane stereotipe so tudi intervjuvanci, vključeni v mojo raziskavo, sami izpostavili, vendar se nihče od petih ni poistovetil s katerim izmed teh. Poleg tega igra v ozadju pomembno vlogo tudi družbeni spol in »temeljna« pravila o moškosti in doseganju te podobe. V diplomski nalogi sem raziskovala, kakšen način življenja živijo samski moški, in jih primerjala tudi na podlagi njihove starosti. Poleg tega me je zanimalo njihovo mnenje o svojem stanu, kako ga sprejemajo, kje vidijo dobre in kje slabe strani, kakšno podporo imajo v družini in kakšno v širši okolici. Opaziti je bilo razliko med mlajšimi intervjuvanci in starejšimi, sploh v sprejemanju situacije, v kateri so zaradi lastne odločitve ali življenjskega preobrata. S primarno družino imajo vsi dobre odnose in v njej čutijo podporo in razumevanje. Kljub preostalim raziskavam, ki kažejo na zapostavljenost samskih moških v družbi, intervjuvanci v moji diplomski nalogi tega ne opažajo oziroma tega ne povezujejo s svojim stanom.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:ideologija zakona, moškost, singlizem
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:PEF - Pedagoška fakulteta
Leto izida:2015
Založnik:[A. Kralj]
Št. strani:88 f., [32] f. pril.
UDK:316.366-058.832-055.1(043.2)
COBISS.SI-ID:10645065 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:1193
Število prenosov:208
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Single man
Izvleček:
The single status has always been present in the society, but has not been talked about. People were either forced to remain single due to their occupation not allowing them to wed (e.g. teachers, priests), or it was the result of their life situation (Leskošek, 2002 Koropeckyj-Cox, 2005). Marriage and family remain the norm. A single man, even though incorporated in the society, is confronted with uncomfortable everyday situations due to certain stereotypes and prejudices. On the one hand, the media present the myth of a single man as a successful and happy individual in Western society, who develops and invests in his career, who knows how to indulge in pleasures and likes to spend money. But on the other hand, the common image of a man, who longs for a life partner and an unhappy and unfulfilled life remains entrenched in our society (DePaulo and Morris, 2005b). These stereotypes were also highlighted by the interviewees included in my research. However, none of the five interviewees identified themselves with either of them. Additionally, gender and the rules of masculinity and achieving this image play an important role behind the scene. In this thesis, I researched the lifestyles of single men and also compared them based on their age. Furthermore, I was interested in their opinion about their single status, how much they accept it, where they see the benefits and the disadvantages, and what kind of support they have in their families and in their surroundings. I noticed a difference between the younger and older interviewees, especially in accepting the situation that was the result of their own choices or some other turning point in life. They all have good relationships with the primary families and feel support and understanding there. Contrary to other research show the marginalization of single men in the society, the interviewees in my thesis do not feel this or do not associate it with their marital status.

Ključne besede:single man

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj