izpis_h1_title_alt

Heteronormativity in secondary schools in Zagreb : young men wearing make-up, kissing and walking proudly
ID Bijelić, Nataša (Avtor), ID Hodžić, Amir (Avtor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://druzboslovnerazprave.org/clanek/pdf/2013/73/3/ Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
This paper analyses the presence and characteristics of heteronormativity in the context of the Croatian school system by focusing on secondary schools in the capital of Zagreb. We base our analysis on the results of a survey on opinions and attitudes regarding homosexuality conducted on a sample of 322 students and 117 teachers in nine secondary schools. The research reveals that stereotypes and prejudice towards lesbians and gays are omnipresent and widespread. Both students and teachers hold highly discriminatory attitudes concerning the visible/public expression of non-heteronormative gender and sexual identities. In addition, almost one-third of all students reported having resorted to verbal/physical violence against a person because of their alleged homosexual orientation. Moreover, we explore the research findings in relation to the (non)existence and (in)visibility of LGBT issues in school curricula and textbooks. In addition, we consider the recent (September 2012) introduction of a Health Education curriculum which for the first time introduces into Croatian schooling the topics of 'acceptance of sexual diversity' and 'stigmatisation and discrimination of sexual minorities'. Finally, we outline public debates and reactions to this 'introduction of homosexuality to Croatian schools' coming from the Croatian Catholic Church and faith-based organisations.

Jezik:Angleški jezik
Vrsta gradiva:Delo ni kategorizirano
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:FDV - Fakulteta za družbene vede
Leto izida:2013
Št. strani:Str. 43-60
Številčenje:Letn. 29, št. 73
PID:20.500.12556/RUL-45556 Povezava se odpre v novem oknu
ISSN pri članku:0352-3608
COBISS.SI-ID:32167517 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:10.07.2015
Število ogledov:1095
Število prenosov:195
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Družboslovne razprave
Skrajšan naslov:Družbosl. razpr.
Založnik:Slovensko sociološko društvo, Fakulteta za družbene vede
ISSN:0352-3608
COBISS.SI-ID:7530242 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Izvleček:
V članku se ukvarjava z analizo heteronormativnosti v kontekstu hrvaškega šolskega sistema, zlasti v zagrebških srednjih šolah. Analiza je zasnovana na podatkih iz raziskave stališč in mnenj o homoseksualnosti, ki je bila opravljena na vzorcu 322 dijakov in dijakinj ter 117 učiteljev in učiteljic iz devetih srednjih šol. Raziskava je pokazala na vseprisotnost predsodkov in stereotipov o gejih in lezbijkah. Tako dijaki kot učitelji so izražali diskriminatorna stališča glede vidnih/javnih izrazov neheteronormativnih spolnih in seksualnih identitet. Skoraj tretjina vprašanih dijakov je poročala, da so že uporabili verbalno ali fizično nasilje proti osebi, za katero so domnevali, da je istospolno usmerjena. Zbrane rezultate analizirava v povezavi z (ne)obstojem in (ne)vidnostjo LGBT-vsebin v šolskem kurikulumu in učbenikih. Na koncu razpravljava še o nedavni (september 2012) vpeljavi zdravstvene vzgoje v kurikulum, ki je prvič v hrvaški šolski sistem vnesla vsebine, povezane s 'sprejemanjem seksualne različnosti' ter 'stigmatizacijo in diskriminacijo seksualnih manjšin', ter o odzivih katoliške cerkve in drugih verskih organizacij na 'vpeljavo homoseksualnosti v hrvaške šole'.


Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj