izpis_h1_title_alt

Dejavniki, ki vplivajo na preživetje Escherichie coli v morskem okolju : diplomska naloga
Jarc, Gala (Avtor), Žagar, Dušan (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, Žižek, Suzana (Komentor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://drugg.fgg.uni-lj.si/4886/ Povezava se odpre v novem oknu
.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,70 MB)
MD5: 6B55082898DA43ABC065122C4718516B

Izvleček
E. coli je termotolerantna koliformna bakterija iz družine Enterobacteriaceae in je vedno prisotna v iztrebkih sesalcev in ptičev. Večina sevov je prisotna tudi v prebavnem traktu ljudi in predstavlja pomemben del naše črevesne flore. E. coli skoraj nikoli ne najdemo v vodi ali tleh, ki niso fekalno onesnažena. V izogib okužbam v morskem okolju oziroma z morsko hrano je potrebno poskrbeti, da oboje ustreza zahtevam - kopalne vode morajo zadostiti minimalnim higienskim zahtevam, v školjkah iz školjčišč pa je določeno najvišje dovoljeno število E. coli. V diplomski nalogi smo se osredotočili na pregled dejavnikov, ki vplivajo na odmiranje E. coli v morski vodi. Za račun spreminjanja koncentracije bakterij s časom je v uporabi Chickov zakon, kjer se koncentracija računa s pomočjo eksponentne stopnje odmiranja. V literaturi smo poiskali enačbo, ki zajema kar največ dejavnikov, vendar pa so ti, zaradi svoje kompleksnosti, omejeni na merljive fizikalne dejavnike. V obravnavanih izvedenkah Mancinijeve enačbe so to intenzivnost sončnega sevanja ter globina, temperatura in slanost vode. Z značilnimi podatki za Tržaški zaliv smo najprej opravili občutljivostno analizo, nato pa z enačbo izračunali stopnjo umrljivosti tudi za realne merjene podatke, ki jih je posredovalo podjetje Harpha Sea d.o.o. Enačba je primerna za vgradnjo v numerične modele, ki so v uporabi na UL FGG. Z izboljšanimi modeli bo mogoče oceniti, kakšna je v slovenskem morju verjetnost onesnaženja kopalnih voda in školjčišč z E. coli.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:gradbeništvo, diplomska naloga, UNI, B-VOI, Escherichia coli, odmiranje, Mancinijeva enačba, morska voda, Tržaški zaliv
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FGG - Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
Leto izida:2014
Založnik:G. Jarc
Št. strani:X, 38 str., 2 pril.
Kraj:Ljubljana
UDK:579.8:628.3(497.4)(043.2)
COBISS.SI-ID:6782561 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:2167
Število prenosov:646
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Factors affecting Escherichia coli decay in the marine environment
Izvleček:
E. coli is a thermo-tolerant coliform bacterium from the family Enterobacteriaceae present in the faeces of mammals and birds. Most strains can also be found in the human gastrointestinal tract and represent an important part of our intestinal flora. E. coli is rarely found in water or soil without faecal contamination, making it suitable for detecting faecal contamination. To avoid infection in the marine environment or with seafood it is important to ensure that both meet the requirements - bathing water must meet minimum hygiene requirements while shell farms must not surpass the highest allowed number of E. coli in seashells. In this thesis we examined the factors affecting E. coli decay rate in seawater. Chick's law is used to calculate the changes in concentration of bacteria with time, where concentration is calculated using the exponential decay rate. We identified the equation that includes most of the impacts; however, due to the complexity of factors influencing the decay, they are limited to measurable physical factors. In Mancini's equation these are the intensity of solar radiation, water depth, temperature and salinity. With characteristic data for the Gulf of Trieste we first performed a sensitivity analysis, then calculated the decay rate also for the data obtained from the company Harpha Sea d.o.o. The equation is suitable for implementation in numeric models used at UL FGG. With the improved models it will be possible to evaluate the likelihood of pollution in bathing waters and seashell farms in Slovenian waters.

Ključne besede:Escherichia coli, decay rate, Mancini's equation, seawater, Gulf of Trieste

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj