izpis_h1_title_alt

Vpliv kakovosti smrekovine na izkoristek osušenega žaganega lesa : diplomsko delo
Gosar, Marjan (Avtor), Gorišek, Željko (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, Gornik Bučar, Dominika (Recenzent)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/vs_gosar_marjan.pdf Novo okno

Izvleček
Čeprav sodi smrekovina med najlaže sušeče se lesne vrste, se posebno v mrzlih zimskih dnevih pojavlja večje število razpok, ki zmanjšujejo kakovost osušenega lesa. Z izvajanjem milejših in ostrejših sušilnih pogojev v pilotski eksperimentalni sušilni komori v jesenskem in zimskem času smo želeli ugotoviti dejavnike, ki so vzrok slabši kakovosti. Kakovost žaganega lesa smo določili na svežem materialu in ga sledili do osušitve na ciljno vlažnost 10 %. Končno kontrolo kakovosti sušenja smo ocenili z določitvijo dosežene končne vlažnosti, vlažnostnega gradienta, številom in velikostjo razpok ter stopnjo veženja in zaskorjenja. Sušenje smrekovine z ostrejšimi pogoji se je pokazalo kot bolj tvegano, saj je nastalo večje število razpok, kot tudi večji vlažnostni gradienti in zaskorjenje. V zimskem času je po sušenju z visokimi temperaturami treba pravilno izvesti tudi ohlajanje, ker lahko hitro in intenzivno ohlajanje vročega lesa privede do dodatnih razpok.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:les, komorsko sušenje, sušilne napake, kontrola kakovosti, Picea abies Karst.
Vrsta gradiva:Diplomsko delo (m5)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2007
Založnik:[M. Gosar]
Št. strani:XI, 51 f., [7 f. pril.]
Kraj:Ljubljana
UDK:630*847.275
COBISS.SI-ID:1601929 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:722
Število prenosov:162
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na: Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Izvleček:
Spruce belongs to most easily dried wood species, but nevertheless, larger number of cracks occurs in it, particularly in cold winter days, reducing the quality of dried wood. To find out factors causing worse quality in autumn and winter milder and sharper drying conditions were executed in a pilot experimental drying chamber. The quality of sawed wood was evaluated on fresh material, and followed to dry on target moisture of 10 %. Final control of quality of drying was assessed by designation of the achieved final moisture, moisture gradient, number and size of cracks and degree of warp and casehardening. Drying the spruce with sharper conditions showed as more risked, because a larger number of cracks occurred, so as larger moisture gradients and casehardening. In winter, after drying on high temperatures, unless the hot wood is adequately cooled, additional cracks can emerge.

Ključne besede:wood, kiln drying, drying defects, quality control, Picea abies Karst.

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj