izpis_h1_title_alt

Tradicionalna pravila za določanje časa poseka lesa : diplomsko delo (visokošolski strokovni študij)
Kunaj, Jurij (Avtor), Čufar, Katarina (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, Gorišek, Željko (Recenzent)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/vs_kunaj_jurij.PDF Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Na podeželju in med starejšo populacijo poznavalcev lesa ter gozda kroži ljudsko izročilo o "pravem" času sečnje lesa, ki naj bi vplival na njegove pomembne lastnosti. Raziskava odgovarja na vprašanja o strokovni upravičenosti tradicionalnega izročila sečnje. Z zbiranjem izročila o tradiciji sečnje in ovrednotenjem informacij anketiranih smo ocenili realnost posameznih tradicionalnih pravil. Tradicionalno izročilo o sečnji smo z anketiranjem zbirali na 3 območjih Slovenije (Selška dolina, Tolminsko, Kozjansko). V območjih se pojavljajo razlike med pravili. Pogosta je sečnja dreves "na suš", kjer celo drevo s krošnjo pustijo v gozdu do 3 tedne, tako da listna površina pripomore k pospešenemu sušenju lesa debla. V Selški dolini nam izročilo priča o sečnji iglavcev "na suš" spomladi in sečnji bukovine "na suš" v obdobju od 15. 8. do 8. 9. Na Tolminskem postopek "na suš" ni poznan; sečnja iglavcev in listavcev se izvaja predvsem pozimi. Na Kozjanskem prevladuje pravilo sečnje bukovine "na suš" od 15. 8. do 8. 9. Na vseh območjih uporabljajo enaka pravila luninega koledarja; posek lesa je omejen na obdobje od ščipa do mlaja. Sklepamo, da z današnjim strokovnim znanjem v večini primerov ne moremo potrditi izboljšanja pomembnih lastnosti lesa zaradi uporabe tradicionalnih pravil, ki določajo čas poseka.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:čas sečnje, lastnosti lesa, lunarni les, ustno izročilo
Vrsta gradiva:Diplomsko delo (m5)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2007
Založnik:[J. Kunaj]
Št. strani:X, 89 f.
Kraj:Ljubljana
UDK:630*322.1
COBISS.SI-ID:1491593 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:506
Število prenosov:153
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Izvleček:
Folk traditions concerning the "right" time for felling of timber are present in the countryside and among the elderly connoisseurs of wood. The time of felling is supposed to influence important properties of wood. The objective of this research was to check whether these traditions can be professionally justified or not. We collected oral information on tradition of tree felling and wood-working, to evaluate the traditional rules in sense of modern science. Traditions concerning the tree felling were collected by an inquiry in 3 different regions of Slovenia: Selška dolina, Tolminsko, and Kozjansko. It was shown that there exist regional differences in traditional rules. According to tradition, in all the regions felling "na suš" was practiced after felling the entire tree with crown was left in the forest for up to 3 weeks, and the leaves contributed to drying of the stem wood. In Selška dolina such a practice was used for conifers felled in spring, and for beech wood felled from 15th August to 8th September. Such a procedure is not known in Tolminsko, where conifers and deciduous trees are being felled mostly in winter time. In Kozjansko the rule of felling beech wood "na suš" from 15th August to 8th September is considered. The use of lunar calendar and the lunar rules seems to be the same in all 3 regions; felling of timber was done in the period from full to new moon. Today's professional knowledge cannot confirm that following the traditional rules defining the time of felling improves relevant properties of the wood.

Ključne besede:felling time, timber properties, moon timber, tradition

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj