Podrobno

Selective oxidation of glucose–galactose syrup to gluconic and galactonic acids
ID Install, Joseph (Avtor), ID Zupanc, Anže (Avtor), ID Kim, Seonyeong (Avtor), ID Wang, Wenjia (Avtor), ID Kemell, Marianna (Avtor), ID Huber, George W. (Avtor), ID Repo, Timo (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,37 MB)
MD5: BEE4ED7AB77CD5EEC64AD4C8665261D4
URLURL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2025/gc/d5gc01381j Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
The global food industry, inclusive of dairy, is searching for sustainable upgrading of the large volumes of inedible waste they produce. Presented here is the selective oxidation of Greek yoghurt acid-whey derived glucose–galactose syrup (GGS) to gluconic and galactonic acids. Aldonic acids are high value biproducts with many applications. Our straightforward approach combines efficient catalytic oxidation and simple separation to upgrade a large dairy waste product to higher value products under base free conditions, using an Au/Al$_2$O$_3$ catalyst with 73% and 55% selectivity towards gluconic and galactonic acids, respectively, under conditions of 2.5 bar O$_2$ for 24 h at 80 °C with a low Au : GGS ratio of 1 : 1000. A selective separation method was developed allowing the separation of the two epimeric acids based solely on their solubilities with high purity.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:sustainability, waste valorization, green chemistry, oxidation, sugars, glucose, galactose, gluconic acid, galactonic acid
Vrsta gradiva:Članek v reviji
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Status publikacije:Objavljeno
Različica publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2025
Št. strani:Str. 6725-6733
Številčenje:Vol. 27, iss. 23
PID:20.500.12556/RUL-171307 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:547.455.62:542.943
ISSN pri članku:1463-9270
DOI:10.1039/D5GC01381J Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:238505219 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:22.08.2025
Število ogledov:205
Število prenosov:27
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Green chemistry
Skrajšan naslov:Green chem.
Založnik:Royal Society of Chemistry
ISSN:1463-9270
COBISS.SI-ID:19080487 Povezava se odpre v novem oknu

Licence

Licenca:CC BY 3.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 3.0 Nedoločena
Povezava:https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.sl
Opis:Dovoljuje kopiranje in razširjanje vsebin v kakršnemkoli mediju in obliki. Dovoljuje remixanje, urejanje, predelava in vključevanje vsebine v lastna dela v vse namene, tudi komercialne. Primerno morate navesti avtorja, povezavo do licence in označiti spremembe, če so kakšne nastale. To lahko storite na kakršenkoli razumen način, vendar ne na način, ki bi namigoval na to, da dajalec licence podpira vas ali vašo uporabo dela. Ne smete uporabiti pravnih določil ali tehničnih ukrepov, ki bi pravno omejili ali onemogočilo druge, da bi storili karkoli, kar licenca dovoli.

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:trajnostni razvoj, valorizacija odpadkov, zelena kemija, oksidacija, sladkorji, glukoza, galaktoza, glukonska kislina, galaktonska kislina

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj