izpis_h1_title_alt

Odpor do živil med slovenskimi osnovnošolci
ID Torkar, Gregor (Avtor), ID Grajžl, Maja (Avtor), ID Kostanjevec, Stojan (Avtor), ID Polak, Alenka (Avtor), ID Koch, Verena (Avtor)

URLURL - Izvorni URL, za dostop obiščite http://pefprints.pef.uni-lj.si/id/eprint/2258 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Članek predstavlja analizo vzrokov za odpor do živil med slovenskimi osnovnošolci, starimi od 10 to 15 let, glede na spol, razred in kraj bivanja. v anketni raziskavi je sodelovalo 628 osnovnošolcev iz 16 naključno izbranih šol v Sloveniji. Ugotovili smo, da osnovnošolci največ odklanjajo živila zaradi senzoričnih lastnosti, kot sta okus in vonj. med dejavniki okolja imajo na odklanjanje živil največji vpliv prehranske navade v družini. Anketirana dekleta so bolj izbirčna kot fantje. Manj odklonilen odnos imajo le do zelenjave. Starejši učenci bolj odklanjajo živila živalskega izvora, predvsem notranjih organov (npr. možgani, jetrca, vampi), kot njihovi mlajši kolegi. razlike med osnovnošolci iz zahodne in vzhodne Slovenije se kažejo v odporu do mesa mehkužcev in dvoživk. Osnovnošolci v zahodni Sloveniji imajo manjši odpor do tovrstne hrane.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:prehrana ljudi, osnovnošolci, odpor do hrane, prehranske navade, Slovenija
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:PEF - Pedagoška fakulteta
Leto izida:2009
Št. strani:Str. 87-93
Številčenje:Letn. 94, št. 2
PID:20.500.12556/RUL-17028 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:641
ISSN pri članku:1581-9175
COBISS.SI-ID:8149321 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:11.07.2014
Število ogledov:6402
Število prenosov:331
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Acta agriculturae Slovenica
Skrajšan naslov:Acta agric. Slov.
Založnik:Biotehniška fakulteta
ISSN:1581-9175
COBISS.SI-ID:213840640 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Food dislikes among Slovenian schoolchildren
Izvleček:
The article presents analysis of reasons for food dislikes among Slovenian primary schoolchildren aged 10 to 15, by gender, age and permanent residence. Altogether 628 primary school children from 16 randomly chosen schools in Slovenia filled the questionnaire. We found out that the most influen- tial origins of food dislikes among schoolchildren were sensory characteristics, especially taste and smell. Among environmen- tal factors were the most influential eating habits in families. Girls were more particular about their food then boys, except when it comes to vegetables. The study revealed that older schoolchildren disliked more organ meat than their younger colleagues. differences among schoolchildren from western and eastern Slovenia were significant in dislikes toward meat from molluscs and amphibians. Schoolchildren from western Slovenia were less rejectable toward this kind of food.

Ključne besede:human nutrition, primary school children, food dislikes, eating habits, Slovenia

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj