Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Termična modifikacija ameriškega rdečega hrasta
ID
Hočevar, Andraž
(
Avtor
),
ID
Cerc Korošec, Romana
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(2,33 MB)
MD5: 6BE13D8CCF47896585F3EACDF7AE78DF
Galerija slik
Izvleček
Toplotna modifikacija je metoda, pri kateri segrevanje lesa v odsotnosti kisika izboljša njegove lastnosti in podaljša njegovo obstojnost. Spremembe v strukturi celične stene zaradi termične razgradnje močno vplivajo na lastnosti lesa. V diplomski nalogi smo za preučevanje izbrali ameriški rdeči hrast, ki smo ga izpostavili različnim temperaturam: 170 °C, 180 °C, 190 °C, 200 °C, 210 °C in 220 °C. Z uporabo termogravimetrične analize smo preučevali toplotno modificirane vzorce v temperaturnem območju med 25 °C in 600 °C v pretoku dušika. Rezultati analize so omogočili izdelavo umeritvenih krivulj za različna temperaturna območja, ki prikazujejo izgubo mase med termogravimetrično meritvijo, glede na izgubo mase med toplotno modifikacijo. Te krivulje so uporabne za določanje stopnje termične modifikacije neznanih vzorcev. Najboljšo korelacijo smo dosegli v temperaturnem območju med 130 °C in 290 °C. Izmerili smo tudi kontaktni kot vodne kapljice na vseh toplotno modificiranih vzorcih ameriškega rdečega hrasta. Ta se je povečeval s temperaturo termične modifikacije do 190 °C, kjer doseže maksimalno vrednost, nato pa se je začel zmanjševati.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
toplotna modifikacija
,
ameriški rdeči hrast
,
termogravimetrična analiza
,
kontaktni kot vodne kapljice
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:
2024
PID:
20.500.12556/RUL-164274
COBISS.SI-ID:
218797827
Datum objave v RUL:
18.10.2024
Število ogledov:
249
Število prenosov:
276
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
HOČEVAR, Andraž, 2024,
Termična modifikacija ameriškega rdečega hrasta
[na spletu]. Diplomsko delo. [Dostopano 26 april 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=164274
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Thermal modification of American red oak
Izvleček:
Thermal modification is a method in which heating wood in the absence of oxygen improves its properties and extends its durability. Changes in the structure of the cell wall due to thermal degradation significantly affect the properties of the wood. For my diploma work, American red oak was chosen for the investigaton, which we exposed to different temperatures: 170 °C, 180 °C, 190 °C, 200 °C, 210 °C, and 220 °C. Using thermogravimetric analysis, we analysed the thermally modified samples in the temperature range between 25 °C and 600 °C under a nitrogen flow. The results of the analysis enabled the creation of calibration curves for different temperature ranges, showing the mass loss during the thermogravimetric measurement in relation to the mass loss during thermal modification. These curves are useful to determe the degree of thermal modification of unknown samples. The highest correlation was obtianed in the temperature range between 130°C and 290°C. We also measured the contact angle of water droplet on all thermally modified American red oak samples. The water droplet contact angle increased with the temperature of thermal modification up to 190°C, where it reached its maximum value, and then started to decrease.
Ključne besede:
thermal modification
,
American red oak
,
thermogravimetric analysis
,
water contact angle
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Iščem podobna dela...
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj